Δελτίο Τύπου

Μήνυμα του Πρύτανη Καθηγητή Χ. Μπούρα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Αγαπητές και αγαπητοί φοιτήτριες και φοιτητές, συνάδελφοι και συνεργάτες,
Με την έναρξη της νέας χρονιάς και την ολοκλήρωση  ενός χρόνου θητείας της Πρυτανικής Αρχής θέλω να σας ευχηθώ καλή ακαδημαϊκή χρονιά καλώντας σας, να συνεχίσουμε  και αυτή τη χρονιά τη συλλογική προσπάθεια στις ομολογουμένως δύσκολες λόγω πανδημίας συνθήκες. Μια προσπάθεια  στηριγμένη  στην αξιοκρατία και την αλληλεγγύη, με στόχο την αριστεία και τη θεμελίωση του  νέου ακαδημαϊκού ήθους που προσπαθούμε όλοι μαζί να χτίσουμε ώστε να γίνει  συνείδηση.
Ο στόχος δεν είναι εύκολος – ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες – και η επίτευξή του είναι υπόθεση συλλογική. Η συμμετοχή όλων, από όποια θέση βρίσκεται ο καθένας, είναι απολύτως απαραίτητη, στη βάση του κοινού μας οράματος για την Παιδεία, το σημαντικότερο πυλώνα όπου στηρίζεται η ζωή του καθένα μας ξεχωριστά και της κοινωνίας ολόκληρης. Προϋπόθεση της συμμετοχής μας σε ένα κοινό όραμα είναι η ομόθυμη προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την πανδημία για να αφοσιωθούμε στην παραγωγή ουσιαστικών πόρων γνώσης και στη χάραξη καινοτόμων στρατηγικών, συμβατών με το Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα.
Σας καλώ συλλογικά να εργασθούμε για ένα Πανεπιστήμιο που να αποτελεί  πηγή ουσιαστικής γνώσης στην εκπαίδευση και έμπνευση  στην έρευνα, ενώ, παράλληλα, να τιμά τα μέλη του και την κοινωνία στην οποία απευθύνεται και για χάρη της οποίας υπάρχει. Απαράβατη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στους θεσμούς και η απαρέγκλιτη συνέχεια των στρατηγικών διαφάνειας που χαράξαμε  στη διαχείριση,  η αμείωτη συνέχιση των προσπαθειών για την  άριστη υλοποίηση του νέου Ακαδημαϊκού χάρτη και η επανεκτίμηση του ρόλου που καλείται να παίξει το Πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα.
Είναι προφανές πως απαιτείται η αδιάκοπη συμμετοχή όλων, για την υλοποίηση ενός κοινού οράματος για την Παιδεία, τον πυλώνα- θεμέλιο στον οποίο στηρίζεται η ζωή του καθένα μας ξεχωριστά και της κοινωνίας ολόκληρης. Προϋπόθεση  είναι να αφήσουμε πίσω ανταγωνισμούς, ιδεοληψίες, πικρίες και να συσπειρωθούμε, με  συλλογική προσπάθεια με γόνιμο διάλογο και ουσιαστικές  προτάσεις νέων στόχων που θα πολλαπλασιάσουν και θα  αναδείξουν την αναμφισβήτητη δυναμική του Πανεπιστημίου Πατρών. Όλοι μαζί, δουλεύοντας εντατικά, με σχέδιο και προσήλωση μπορούμε να διορθώσουμε λάθη, να επουλώσουμε τραύματα και να δημιουργήσουμε προοπτικές μιας νέας πραγματικότητας.
Σε μια εποχή που  η πανδημία αναδιάταξε τις υπάρχουσες νόρμες  και η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία επέφερε αλλαγές στη σχέση φοιτητών και διδασκόντων, καλούμαστε τούτη τη χρονιά που επαναφέρει  την επιστροφή στην εκπαιδευτικά  γόνιμη δια ζώσης διδασκαλία, η οποία συνυφαίνεται με την ζωντανή, ανθρώπινη, ουσιαστική επαφή φοιτητών και  δασκάλων οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι μη διακινδυνεύοντας  αυτήν την υπέρτατη σχέση, μη  θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή κανενός μας. Ο εμβολιασμός όλων είναι στάση ευθύνης και ζωής. Εμβολιασμένοι όλοι για να προχωρήσουμε επιτέλους και πάλι  μαζί με ελπίδα και πίστη τούτη τη δύσκολη χρονιά. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα παρέχει τη δυνατότητα άμεσου εμβολιασμού σε όλους, για να μπορέσει, ακόμη και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, να ξεκινήσει τη νέα χρονιά με σεβασμό στην ασφάλεια όλων και αλληλεγγύη, με ενσυναίσθηση και με την προοπτική να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο της απομόνωσης.
Σας καλώ να κάνουμε μια νέα αρχή, με στόχο να κρατήσουμε ανοιχτό το Πανεπιστήμιο τηρώντας στάση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.
Εύχομαι να έχουμε μια Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά με αλληλοκατανόηση για την Παιδεία και τις αξίες του Ανθρωπισμού.

Ο Πρύτανης
Χρήστος Ι. Μπούρας

 

PATRAS IQ – 7η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – 8 έως 10 Οκτωβρίου 2021
Η Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης Patras IQ, η οποία θα λάβει χώρα 8-10 Οκτωβρίου λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη των εν δυνάμει  εκθετών για την άρτια παρουσίαση του έργου τους, αποφάσισε την παράταση των εγγραφών συμμετοχής έως και την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ενώ συνεχίζεται απρόσκοπτα η  προετοιμασία της Έκθεσης Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνολογίας.
Στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης θα συμμετάσχει ο Υπουργός  Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδης, μετά την αποδοχή της  πρόσκλησης  να παραθέσει ομιλία στα εγκαίνια  την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 06:00 μ.μ.
Επισημαίνεται: η  συνεργασία με την HETiA//Hellenic Emerging Technologies Industry Association – Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος. Η παρουσίαση των Κέντρων Ικανοτήτων του Πανεπιστημίου Πατρών:  “Teaching Factory” για Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού, Ανάπτυξη και Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην Βιομηχανία» & «Δίκτυα επικοινωνιών 5ης γενιάς και επόμενων: Ενίσχυση των Κάθετων Αλυσίδων Αξίας», ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες συνεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναλυτικές πληροφορίες: https://patrasiq.gr/


Διαδικτυακή Ημερίδα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου: «Ψηφιακή Διακυβέρνηση: «Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή»
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ψηφιακή Καινοτομία & Διοίκηση -Ψηφιακή Διακυβέρνηση» του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών και στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διοργανώνουν διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Ψηφιακή Διακυβέρνηση: από τη Θεωρία στην Εφαρμογή» τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα έναρξης 18:00, σύνδεσμος: https://upatras-gr.zoom.us/j/92283712434). Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατάφερε το μείζον ζητούμενο που δεν επετεύχθη καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης: να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία αλλαγής. Οι πολίτες της χώρας μπορούν να δουν τη δημόσια διοίκηση να οδηγείται σε μια νέα εποχή, αλλάζοντας υπόδειγμα προσέγγισης και λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό  ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη δημιουργίας ικανών στελεχών που θα στηρίζουν αυτό το νέο οικοδόμημα, δημιουργούμε μέσω του μεταπτυχιακού μας (http://dima.upatras.gr) απόφοιτους εφοδιασμένους με όλες τις απαιτούμενες γνώσεις σχετικά με τις σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης, σχεδίασης, ανάπτυξης και διοίκησης των Πληροφοριακών Συστημάτων που σχετίζονται με τη Δημόσια Διοίκηση, ώστε να γνωρίσουν σήμερα τη Διοίκηση του αύριο. Η ημερίδα αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους τελειόφοιτους του μεταπτυχιακού μας, καθώς και για τα στελέχη του Δημοσίου, αλλά και τους απλούς πολίτες της χώρας, να γνωρίσουν τον κόσμο της ψηφιακής διακυβέρνησης όχι μόνο στην θεωρία αλλά και στην εφαρμογή.


Ευρωπαϊκή Διάκριση για το «Κλινικό Παρατηρητήριο της Διαγνωστικής Εκτίμησης των Ψυχοεξαρτήσεων» με συμμετέχουσες 17 χώρες της Ε.Ε.
Το Κλινικό Παρατηρητήριο για τη Διαγνωστική Εκτίμηση των Ψυχοεξαρτήσεων συμμετείχε επιτυχώς με ερευνητική πρόταση στην ανοιχτή και ιδιαίτερα ανταγωνιστική Πρόσκληση Πειραμάτων Μεταφοράς Γνώσης (ΚΤΕ, Horizon) με Ε.Υ. τον Δρίτσα Ιωάννη Επικ. Καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην πρόσκληση συμμετείχαν 17 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα πειράματα εκτελούνται από κοινοπραξίες αποτελούμενες από δύο διαφορετικές οντότητες (βιομηχανικές ή ακαδημαϊκές) από τουλάχιστον δύο διαφορετικές επιλέξιμες ευρωπαϊκές χώρες. Η  επιτυχής πρόταση του Κλινικού Παρατηρητηρίου αφορά τη δημιουργία ενός First Aid Parental Support Application για την υποστήριξη οικογενειών με προβλήματα εξαρτήσεων σε καταστάσεις Κρίσης. Την  επιστημονική ομάδα  θα συνδράμει εκτός των Σέρβων συνεργατών και το 18 Άνω, ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.


Επαναλειτουργία Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών
Ύστερα από ένα χρόνο εφαρμογής αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της διασποράς της νέας νόσου covid-19, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου  Πατρών ανοίγει τις πόρτες του φιλοξενώντας το 19ο Καρδιολογικό Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας» 2021, το οποίο θα λάβει χώρα την Παρασκευή 3 έως την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να αναζητήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο (https://www.cardiobridge2021.gr/). Όπως επίσης αναλυτικές πληροφορίες για το ημερολόγιο των εκδηλώσεων του Συνεδριακού, μπορείτε να εντοπίσετε στον εξής σύνδεσμο (http://www.confer.upatras.gr/events.php). Είναι σαφές ότι η λειτουργία του χώρου του Ιδρύματος ξεκινά με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας.

 

Ανακοίνωση για την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου ακαδ. έτους 2020-21
Υπενθυμίζεται στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ότι με βάση την απόφαση της Συγκλήτου στην υπ’  αριθ. 190/29.7.2021 έκτακτη συνεδρίασή της αλλά και την ισχύουσα ΚΥΑ 94102/Ζ1/29.07.2021 (ΦΕΚ 3483/30.07.2021 τ. Β’ Y.A.), η επαναληπτική εξεταστική περιόδου Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 για τα προγράμματα σπουδών α’ και β’  κύκλου, δύναται να διεξαχθεί και με την εξ αποστάσεως μέθοδο. Η τελική απόφαση όμως ανήκει στα τμήματα, με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ. Στον ιστότοπο www.upnet.gr/exams έχουν αναρτηθεί όλα τα σενάρια εξέτασης όπως αυτά έχουν εγκριθεί από την σύγκλητο, καθώς και Οδηγίες Χρήσης και Βίντεο των διαθέσιμων εργαλείων (Zoom, MSTeams, Exams). Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου θα λειτουργεί υπηρεσία helpdesk στον τηλεφωνικό αριθμό 2610 997777 καθώς και ηλεκτρονικά στο e-mail: so@upatras.gr.

 

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπηρεσία της ακαδημαϊκής και κοινωνικής ενημέρωσης
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας και επικοινωνίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών διατηρεί ενεργά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την τόνωση της ενημέρωσης όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των  πολιτών φίλων της. Ακολουθώντας τις σελίδες σε  Facebook: Πανεπιστήμιο Πατρών-University of Patras (https://www.facebook.com/upatras), Instagram: upatras (https://www.instagram.com/upatras) και Twitter: upatras (https://twitter.com/upatras) μπορείτε να ενημερώνεστε για  όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο πλαίσιο δημιουργίας του κοινωνικού δικτύου των απόφοιτων του Πανεπιστημίου (https://alumni.upatras.gr/alumnisocialnetwork/?fbclid=IwAR1a5CKDBE0AmN8CaVfQTLGYLCYaAHmprkgVqLSvGhhuS0IUEwqpmX2S_Fs), έτσι ώστε να διατηρηθούν ‘ζωντανές’ οι αναμνήσεις των  φοιτητικών χρόνων,  διαμορφώθηκε αντίστοιχη σελίδα στο Facebook: Απόφοιτοι Πανεπιστημίου Πατρών – University of Patras Alumni (https://www.facebook.com/upatrasalumni). Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει ενεργό προφίλ στον ιστότοπο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης – LinkedIn (https://www.linkedin.com/universityofpatras), τον οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε εξίσου. Ενδεικτικά σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αυγούστου 2021, η σελίδα στο Facebook φιλοξενεί 17.636 ακόλουθους, ενώ στο LinkedIn 42.313. Σε όλα τα μέσα παρατηρήθηκε σημαντική αυξητική τάση το τρέχον χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστούμε για την διατήρηση της επαφής! Ακολούθησε και εσύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρέμεινε ενημερωμένος για όλα όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Καλή και άκρως social media U(P)atras συνέχεια σε όλους!


ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ – Συνεδριάσεις Επιτροπής Ερευνών στο πλαίσιο της διαφάνειας και της πληροφόρησης
Η ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της συνεχούς πληροφόρησης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, διαθέτει στην ιστοσελίδα της (https://research.upatras.gr/synedriaseis) ειδική σελίδα με την ημερήσια διάταξη και τις αποφάσεις όλων των Συνεδριάσεων της Επιτροπής Ερευνών. Σε συνέχεια αυτής της δράσης, η Επιτροπή Ερευνών, καλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να επισκεφθεί τη σελίδα και να ενημερωθεί για τα θέματα που συζητούνται στην Επιτροπή Ερευνών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και κατ επέκταση την ευρύτερη αναπτυξιακή πολιτική της Πρυτανικής Αρχής.


Τηλέφωνα Ανάγκης Επιφυλακής
Τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας είναι:

  • 11771, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
  • Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο:6978188888) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων). Οι βλάβες τηλεφώνων και δικτυακών υποδομών δηλώνονται στο τηλέφωνο 6982961126 της επιφυλακής δικτύων.
  • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882 (εντός και εκτός νομού Αχαΐας).
  • Για ό,τι αφορά βλάβες στο Αγρίνιο θα πρέπει να ενημερώνετε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τον κ. Ν. Τσάτσο, στο τηλ. 2641074206 (e-mail: ntsatsos@upatras.gr).

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου