Δελτίο Τύπου

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης Πανεπιστημίου Πατρών: Οδικός Χάρτης με πρακτικές πληροφορίες για φοιτητές
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης του Πανεπιστημίου Πατρών, που ισχύει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, περιέχεται στο Προεδρικό Διάταγμα 52/2022 (ΦΕΚ 131/07.07.2022 τ. Α). Χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες για φοιτητικά θέματα των επηρεαζόμενων τμημάτων περιέχονται στον σχετικό Οδικό Χάρτη [αρχείο pdf].

 

Ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση: 1-9 Σεπτεμβρίου 2022
Η εγγραφή των νέων φοιτητών πραγματοποιείται σε 2 φάσεις: πρώτα, στην εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (https://eregister.it.minedu.gov.gr/) και στη συνέχεια, στην εφαρμογή του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εγγραφή στην εφαρμογή του Υπουργείου. Προς το παρόν, έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση της εγγραφής των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2022 και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο ΥΠΑΙΘ, κατά το διάστημα από Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως και Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022. Σας παροτρύνουμε, ωστόσο, να ελέγχετε τακτικά τον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Πατρών, και ειδικότερα τη σελίδα https://www.upatras.gr/foitites/protoeteis/engrafi-protoeton-2022-2023/ για την πρώτη φάση εγγραφής και τη σελίδα https://www.upatras.gr/foitites/protoeteis/ilektroniki-engrafi-akad-etous-2022-2023/ για τη δεύτερη φάση εγγραφής.

 

Προκήρυξη Υποτροφιών «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών ακαδ. έτους 2022-23

Κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2022-2023  συνεχίζεται για 13η συνεχή χρονιά ο θεσμός των υποτροφιών «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αναλυτικά οι προσφερόμενες υποτροφίες έχουν ως εξής:

 1. Για Προπτυχιακές Σπουδές: Έως Τριάντα (30) υποτροφίες των 5.000 €/έτος στους πρωτοετείς φοιτητές (νέο-εισαχθέντες το 2022).
 2. Για Μεταπτυχιακές Σπουδές (master-αποκλειστικά για αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών):  Έως Δύο (2) υποτροφίες των 5.000 €/έτος και για δύο το πολύ έτη.
 3. Για Διδακτορικές Σπουδές 19 υποτροφίες «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ» & «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» των 10.000 €/έτος και για τρία το πολύ έτη.

Οι υποψήφιοι για να λάβουν υποτροφία δεν θα πρέπει να έχουν καμία άλλη οικονομική υποστήριξη κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Η χρονική διάρκεια υποβολής των αιτήσεων για όλες τις υποτροφίες θα είναι από την 1η ως την 30η  Σεπτεμβρίου 2022. Οι αιτήσεις, καθώς και οι προϋποθέσεις υποβολής για κάθε ένα είδος από τις ανωτέρω υποτροφίες δίνονται στο ιστότοπο των υποτροφιών: https://www.upatras.gr/foitites/prizes-scholarships/mentzelopoulos-scholarships/ .

 

«Το σβηστό μανουάλι» της Ηρώς Νικοπούλου στην Αγορά Αργύρη – 1 έως 10 Σεπτεμβρίου
Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, η έκθεση ζωγραφικής της Ηρώς Νικοπούλου με τίτλο: «Το σβηστό μανουάλι». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ενώ την έκθεση προλόγισε η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθύντρια του ΕΑΤΤ  Κατερίνα Κωστίου.

 

Λειτουργία Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου 2022-2023
Από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 ξεκίνησε καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, όπως κάθε χρονιά, η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.
Φοιτητές, Φοιτήτριες, Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό, καθώς και φίλοι του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου μπορούν να γίνουν μέλη, εκδίδοντας την ετήσια κάρτα μέλους στη Γραμματεία του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Πληροφορίες για την αίτηση έκδοσης κάρτας μέλους υπάρχουν στον ιστότοπο του Γυμναστηρίου: https://gym.upatras.gr/

  

Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης – Φθινοπωρινό πρόγραμμα εκπαίδευσης
Η ΒΚΠ έχει προγραμματίσει σειρά σεμιναρίων το φθινόπωρο για την γνωριμία της πανεπιστημιακής κοινότητας με πηγές και εργαλεία διαχείρισης της πληροφορίας. Τα σεμινάρια αυτά είναι ωριαία και γίνονται διαδικτυακά και απευθύνονται τόσο σε φοιτητές (όλων των επιπέδων) όσο και σε καθηγητές/ερευνητές. Το πλήρες τους πρόγραμμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://library.upatras.gr/tag/autumn2022. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί τρεις υποδοχές πρωτοετών στο κτίριο της ΒΚΠ. Περισσότερα: https://library.upatras.gr/news/autumn2022

 Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

 • Σύγχρονες Πολιτικές Διοίκησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

1/9/2022

 • 20ο Καρδιολογικό Συνέδριο με διεθνή Συμμετοχή «Γέφυρες Καρδιολογίας 2022»

9-11/9/2022

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.cardiobridge2022.gr/

 • Ημερίδα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης με θέμα: «Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων: Από το σχολείο της γειτονιάς στον πολίτη του μέλλοντος»

10/9/22

Η ημερίδα, διεξάγεται στο πλαίσιο του νέου κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος που γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.unic.ac.cy/el/event/i-diapolitismiki-ekpaideysi-kai-diamesolavisi-stin-epochi-ton-pollaplon-kriseon-apo-to-scholeio-tis-geitonias-ston-politi-toy-mellontos-sep22/?fbclid=IwAR115m3FQsxMF6RY8Oydcs7r_sB_RuK0G2c8xgnQ0Z2BXBLPf54EwIAL57E. Αναλυτικές Πληροφορίες – Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο: https://www.facebook.com/conferupatras


Πιστοποίηση “Δημιουργού” 3d Printed Βοηθητικής Προσθετικής Συσκευής
Το Εργαστήριο Υγειο-Φυσικής & Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Τμήματος Φυσικοθεραπείας σε συνεργασία με την Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Πατρών, ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλα στάδια για την λήψη της πιστοποίησης “Δημιουργού 3d Printed Βοηθητικής Προσθετικής Συσκευής”. Η βοηθητική προσθετική συσκευή κρίθηκε από ανεξάρτητους αξιολογητές, ότι πληροί όλα τα κριτήρια ποιότητας (διαστάσεις, ανοχές, ποιότητα εκτύπωσης, μηχανικές αντοχές, ποιότητα συναρμολόγησης), και έλαβαν την πιστοποίηση “Maker” (δημιουργού) της βοηθητικής προσθετικής συσκευής για πραγματικούς παραλήπτες. Βάση της πιστοποίησης, τα δύο εργαστήρια στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, θα μπορούν να παράγουν και να παρέχουν, χωρίς μάλιστα κόστος για τον παραλήπτη/χρήστη, βοηθητικές Προσθετικές Συσκευές. Η ομάδα των “δημιουργών” θα είναι στην διάθεση οποιουδήποτε έχει ανάγκη για τέτοιου τύπου συσκευές, τόσο από την Πανεπιστημιακή όσο και από την ευρύτερη Κοινότητα.


Συνεργασία Pfizer με το Εργαστήριο ΙoTLab του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στην Θεσσαλονίκη με το Εργαστήριο IoT-Lab που διευθύνει ο καθηγητής Σωτήρης Νικολετσέας στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής είναι η ανάπτυξη νέων μεθόδων για την διάγνωση και συνεχή παρακολούθηση ασθενειών, μέσω τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things, ΙοΤ) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Ειδικότερα, η σχεδιαζόμενη λύση θα αξιοποιήσει τα smartphones, ως ευρέως διαδεδομένες και εύκολα προσβάσιμες διασυνδεδεμένες συσκευές με αναβαθμισμένες δυνατότητες. Χρησιμοποιώντας δείγματα φωνής και Τεχνητή Νοημοσύνη, η λύση θα παρέχει νέους, ψηφιακούς βιοδείκτες για διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών με χαμηλό κόστος και δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης. Μια τέτοια εφαρμογή θα διευκολύνει την απομακρυσμένη διάγνωση και παρακολούθηση από επαγγελματίες υγείας, καθώς και την αυτοδιαχείριση των ασθενών. Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο:

https://iotlab.ceid.upatras.gr/wp-content/uploads/2022/07/dt_cdi_synergasies_csd_ceid_18.07.20221.pdf

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΝΑΓΚΗΣ / ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ

 • Τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης 11771
 • Μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, 7 ημέρες τη εβδομάδα από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας) για άμεση παροχή βοήθειας εντός της πανεπιστημιούπολης.
 • Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο:6978188888) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων). Οι βλάβες τηλεφώνων και δικτυακών υποδομών δηλώνονται στο τηλέφωνο 6982961126 της επιφυλακής δικτύων.
 • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882 (εντός και εκτός νομού Αχαΐας).
 • Για ό,τι αφορά βλάβες στο Αγρίνιο θα πρέπει να ενημερώνετε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τον κ. Ν. Τσάτσο, στο τηλ. 2641074206 (e-mail: ntsatsos@upatras.gr).

 

 Ευχόμαστε σε όλες και όλους Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά!

Λογότυπο-Alumni

Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρών
Κάνε την εγγραφή σου τώρα!

https://alumni.upatras.gr/

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου