Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Πατρών «κέρδισε» 44 νέες θέσεις ΔΕΠ και 1.581.636,00 χρηματοδότηση
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα αποδοθούν 44 νέες θέσεις  μελών ΔΕΠ και χρηματοδότηση που θα  φτάνει στο ύψος του 1.581.636,00 ευρώ, σύμφωνα με τα υπογραφέντα  από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Πρόκειται για αποφάσεις με τις οποίες αποδίδεται στα ΑΕΙ έκτακτη επιχορήγηση 20 εκ. ευρώ και κατανέμονται 400 θέσεις μελών ΔΕΠ. Η έκτακτη  χρηματοδότηση, όπως και η τακτική, δίνεται πλέον στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί στο Υπουργείο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και λαμβάνεται  υπ’ όψιν  ο αριθμός των φοιτητών, ο αριθμός των Τμημάτων και η γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος. Η έκτακτη επιχορήγηση κάθε Ιδρύματος αφορά κατά το 50% την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά το υπόλοιπο 50% την περαιτέρω υποστήριξη των Ιδρυμάτων ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το Νόμο 4777/2021 για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας και προστασίας και ειδικότερα για την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας κλπ. Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του εκφράζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, αφού το Πανεπιστήμιο Πατρών «κέρδισε» μια μεγάλη νίκη για την απρόσκοπτη ανάπτυξή του, με τις 44 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και την έκτακτη χρηματοδότηση του 1.581.636,00 γεγονός που η Πρυτανική Αρχή είχε στοχεύσει. « Η Πρυτανική Αρχή πέτυχε στις στοχεύσεις της. Το Πανεπιστήμιο Πατρών πλέον αναγνωρίζεται στην πράξη ως το τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας» υπογραμμίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας.


Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας η Entersoft δημιουργεί Κέντρο Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού με ανάπτυξη 60 νέων θέσεων εργασίας
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών η Entersoft πραγματοποιεί νέα επένδυση με τη δημιουργία Κέντρου Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού στην Πάτρα. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να δημιουργήσει, περί τις 60 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Παράλληλα στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών η συνεργασία επεκτείνεται πολυεπίπεδα και θα αφορά : κοινές δράσεις σε υπάρχοντα και νέα ακαδημαϊκά προγράμματά του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, πρακτική άσκηση φοιτητών σε τομείς συναφείς με τις δραστηριότητες της Entersoft, συνεργασία σε ερευνητικά έργα κοινού ενδιαφέροντος και δημοσιεύσεις. Η συγκεκριμένη επένδυση στην Πάτρα ανοίγει τις προοπτικές ουσιαστικών σχέσεων με τα ελληνικά πανεπιστήμια και στην άμεση επικοινωνία με τους φοιτητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

 

Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας – «2021/2027: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και τα κρίσιμα ορόσημα»
Στις 15 Δεκεμβρίου διεξήχθη το 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, λόγω των συνθηκών που η κρίση της πανδημίας COVID-19 επηρεάζει δραματικά πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής παγκοσμίως. Στο νέο περιβάλλον οι ιχθυοκαλλιέργειες, αποτελούν μείζονα κλάδο ζωικής παραγωγής προϊόντων διατροφής παγκοσμίως, ώστε να αναδεικνύεται ως κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης για την Ε.Ε. Η εξάρτηση των χωρών μελών της Ε.Ε. στον τομέα αυτόν καταδεικνύεται, καθότι το 70% των προϊόντων που καταναλώνονται προέρχεται από τρίτες χώρες, γεγονός που προσδιορίζει την αναγκαιότητα άμεσου επανασχεδιασμού της κοινοτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής εντός ΕΕ. Η Ελλάδα ως χώρα leader στις υδατοκαλλιέργειες / ιχθυοκαλλιέργειες έχει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και ανάδειξης προϊόντων υψηλής ποιότητας. Ως εκ τούτου, πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου σχεδίου υδατοκαλλιεργειών της ΕΕ και να αναδείξει όλα τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη του κλάδου, με πρωτογενή παραγωγή, εξαγωγική κατεύθυνση, με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρήση νέων έξυπνων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό στο Συνέδριο συμμετείχε η πολιτική ηγεσία από την Ε.Ε και την Ελλάδα, ακαδημαϊκοί τεχνοκράτες και εκπρόσωποι του κλάδου και αναπτύχθηκε  γόνιμος και παραγωγικός διάλογος. Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ από την πολιτική ηγεσία χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών μετείχε δηλώνοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην συγκεκριμένη αναπτυξιακή δράση μέσα από τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χ. Μπούρας και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Δημόπουλος.

 

Ημερίδα στήριξης της ευρεσιτεχνίας: «Η Ευρεσιτεχνία σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο. Δυνατότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, ημερίδα με θέμα: « Η Ευρεσιτεχνία σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο. Δυνατότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο νέο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Περιβόλα, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης για τον COVID-19. Την ημερίδα θα συντονίσουν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ και Πρόεδρος του ΠΣΕΚ Ιωάννης Καλαβρουζιώτης. Στην ημερίδα αναμένεται να αναπτυχθούν ενδιαφέροντα θέματα που θα αφορούν την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της ημερίδας είναι η στήριξη της ευρεσιτεχνίας ως εργαλείο παραγωγής υπεραξίας και η ενημέρωση του ευρύ κοινού για θέματα όπως το ισχύον νομοθετικό σύστημα στο χώρο των εφευρέσεων. Στο πλαίσιο των εισηγήσεων θα γίνουν παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές που θα σχετίζονται με τη προστασία των εφευρέσεων, την εμπορική εκμετάλλευση των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία και αποτελεσματική διαχείριση της καινοτομίας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ Οδυσσέας Ζώρας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Η ημερίδα θα συνεχιστεί με τοποθετήσεις του Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας Αθ. Κυριαζή, του Βουλευτή – Μέλους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Αμανατίδη Γ., του Διευθυντή του Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μιχάλη Δρίτσα και άλλων καταξιωμένων ομιλητών. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι του ΕΑΠ στο Youtube Μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: 
https://www.youtube.com/watch?v=6166j2QMO1w
Περισσότερα:https://www.upatras.gr/i-evresitechnia-se-ethniko-kai-diethnes-epipedo-dynatotites-stin-perifereia-dytikis-elladas-17-12-2021/


Απέδωσε η εθελοντική αιμοδοσία στο Πανεπιστήμιο Πατρών που διοργάνωσε η Ομάδα 
Έθεξις
Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε Πέμπτη και Παρασκευή 2 και 3  Δεκεμβρίου 2021 στο Πανεπιστήμιο Πατρών από την εθελοντική ομάδα Έθεξις. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από την εθελοντική ομάδα “Χάρισε Ζωή” καθώς και έγιναν 30 εγγραφές εθελοντών ως δότες μυελού των οστών. Η δράση προσέλκυσε συνολικά 82 φοιτητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να δωρίσουν αίμα και  δόθηκαν 50 φιάλες για την τράπεζα αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”. Αξίζει να σημειωθεί πως έγιναν και στοχευμένες δωρεές (direct donations). Η εθελοντική ομάδα Έθεξις ευχαριστεί θερμά όσους προέβησαν σε μια τόσο σπουδαία πράξη, την ομάδα αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν.Π. και την εθελοντική ομάδα “Χάρισε Ζωή” για την όμορφη και ουσιαστική συνεργασία μας. Δώσε αίμα! Μοιράσου τη ζωή!


Στις 21 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για τα παιδιά
Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18.30 οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού, ΕΤΕΠ & Συμβασιούχων θα πραγματοποιήσουν Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στο “Πάρκο της Ειρήνης”. Οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με την καρδιά τους συμμετέχοντας στο εορταστικό πρόγραμμα με μουσική και σαλτιμπάγκους. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μοίρασμα δώρων στα παιδιά, ενώ οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Πατρών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ

 • Νέα Πλατφόρμα ΜΟ.Π.Υ.
  Η ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ στο πλαίσιο ανάπτυξης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της, σας ενημερώνει ότι είναι πλέον διαθέσιμη στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό η πλατφόρμα https://mopy.upatras.gr/Μέσω της δημιουργίας της πλατφόρμας στοχεύουμε στην ολόπλευρη πληροφόρηση των μελών- και όχι μόνο- της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την δυνητική παροχή υπηρεσιών από τα Εργαστήρια/Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Απώτερος στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών και η διασύνδεση των υφιστάμενων, αλλά και νέων μονάδων με την ελεύθερη αγορά.
 • Δημιουργία Νέας Μονάδας “ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ”
  Η Επιτροπή Ερευνών, με συνέπεια στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα αποφάσισε την αναδιάρθρωση των δομών της ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ με κυριότερο στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της, δημιουργώντας μια νέα Μονάδα εντός του Τμήματος Διαχείρισης Έργων. Η νέα Μονάδα Σχεδιασμού Έργων, στοχεύει στην άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη των Επιστημονικών Υπευθύνων και των συνεργατών τους, κατά το στάδιο του αρχικού σχεδιασμού των εγκεκριμένων έργων τους, στάδιο ιδιαίτερα κρίσιμο για την μετέπειτα ομαλή υλοποίηση και ολοκλήρωση αυτών. Αναλυτικές πληροφορίες: https://research.upatras.gr/wp-content/uploads/2021/12/Monada_Sxediasmou.pdf
 • Ενίσχυση Πυρόπληκτων Φοιτητών Β. Εύβοιας Ιδρύματος
  Η ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ σας ενημερώνει ότι στις 10.12.2021 πιστώθηκαν οι υποτροφίες ενίσχυσης των Πυρόπληκτων φοιτητών του Ιδρύματός μας με καταγωγή τις περιοχές της Βορείου Ευβοίας. Συνολικά ενισχύθηκαν 29 φοιτητές, οι οποίοι φοιτούσαν στο Ίδρυμα μας κατά τη περίοδο των πυρκαγιών και ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών.


7o Φόρουμ Διαπολτισμικού Διαλόγου και Μάθησης: Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Το 7o Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης διοργανώνεται φέτος από το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης του ΤΕΕΑΠΗ σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στις 18/12/2021 (Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών) διαδικτυακά μεταξύ 10πμ-2μμ (σύνδεσμος ZOOΜ). Το φετινό Φόρουμ συγκεντρώνει τους ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με την διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Κύπρο ώστε να γίνει μια αποτίμηση του πεδίου σε θέματα θεωρίας, έρευνας, πολιτικών και διδακτικών πρακτικών.

 

Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο της Κοινωνικής Μέριμνας
Η Κοινωνική Μέριμνα διοργανώνει στις 20 Δεκεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα “Χρόνια νοσήματα στους νέους ενήλικες”. Η συγκεκριμένη θεματολογία επιλέχθηκε, ως ανταπόκριση στις ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και ως συνέχεια της προσπάθειας για ενημέρωση της Πανεπιστημιακής και της ευρύτερης κοινότητας. Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης και θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://socialwelfare.upatras.gr/diadiktyako-seminario-20-dekemvrioy/


Εκδήλωση αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη
Η “Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών” και το “Ίδρυμα Ι. & Ε. ΤΟΠΑΛΗ”, συνδιοργανώνουν και σας καλούν να παρακολουθήσετε ένα αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικό Ιάννη Ξενάκη, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, στις 7.00μ.μ. Η εκδήλωση είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείο Πατρών (Ρ. Φεραίου 7). Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, πρέπει να κάνουν κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 2610-277740 μέχρι τη Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα: 13.00. Οι μισές θέσεις προορίζονται για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Τηλέφωνα Ανάγκης – Επιφυλακής

Τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας είναι:

 • 11771, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
 • Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο:6978 188888) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων). Οι βλάβες τηλεφώνων και δικτυακών υποδομών δηλώνονται στο τηλέφωνο 6982 961126 της επιφυλακής δικτύων.
 • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978 188881 και 6978 188882 (εντός και εκτός νομού Αχαΐας).
 • Για ό,τι αφορά βλάβες στο Αγρίνιο θα πρέπει να ενημερώνετε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τον κ. Ν. Τσάτσο, στο τηλ. 26410 74206 (e-mail: ntsatsos@upatras.gr).

 

To επόμενο Δελτίο Τύπου θα εκδοθεί στις 7 Ιανουαρίου 2022.

 Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας
«ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ»

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου