Δελτίο Τύπου | Τελετή Αναγόρευσης του Dr Albert Bourla | 16.05.2023

Επίτιμος Διδάκτορας των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύθηκε ο  Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Inc.

Στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής, ο  Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Inc. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής προτάθηκε για την απονομή του τίτλου για την πολυετή προσφορά του στο χώρο της υγείας και στον τομέα της έρευνας. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας στην προσφώνησή του τόνισε ότι «Τιμούμε απόψε ένα σημαντικό άνδρα, του οποίου η συμβολή στην πρόοδο της διαδικασίας ανακάλυψης ενός εμβολίου σε χρόνο ρεκόρ και στη συνέχεια στον τρόπο  διάθεσής του είναι αδιαμφισβήτητη. Ο Άλμπερτ Μπουρλά, συνδυάζοντας την αφοσίωσή του, τόσο στην επιστήμη όσο και στην επιχειρηματικότητα, μας πρόσφερε μια ξεκάθαρη απόδειξη για τα θαύματα που μπορεί να κάνει η επιστήμη και η ομαδική προσπάθεια. Μα πάνω απ’ όλα τον ευχαριστούμε από καρδιάς, γιατί ως Έλληνας, τιμά το όνομα της πατρίδας μας διεθνώς».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Αναστάσιος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Γεώργιος Αντωνάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής, Καθηγητής Σωτήριος Νικολαρόπουλος. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασαν ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής κ. Αργύριος Τζουβελέκης και η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής Καθηγήτρια κα. Φωτεινή Λάμαρη. Ακολούθησε η αναγόρευση του Δρ. Μπουρλά  από τους Προέδρους των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής και η περιένδυσή του από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος αναφέρθηκε στην παγκόσμια έρευνα και τις νέες ανακαλύψεις που θα δημιουργήσουν σημαντικές καινοτομίες που θα αλλάξουν τις ζωές των Ασθενών σε όλο τον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Την επόμενη δεκαετία, θα ζήσουμε μια επιστημονική Αναγέννηση, οδηγούμενη από την πρόοδο στην βιολογία και την τεχνολογία, που θα ενωθούν και θα προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους ασθενείς, σε μεγάλη κλίμακα». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην τεχνολογία mRNA, την τεχνολογία σύζευξης αντισώματος – φαρμάκου (ΑDC) , τη χρήση της ιατρικής ακριβείας προς όφελος των ασθενών με καρκίνο αλλά και στις γονιδιακές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμα, πρωτοποριακά οφέλη σε ασθενείς με σπάνιες γενετικές νόσους.

Σχετικά με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών ο Δρ. Μπουρλά δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η αναγόρευσή μου σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Πατρών – ένα από τα πλέον εξέχοντα πανεπιστήμια στην Ελλάδα με σημαντικό  επιστημονικό αποτύπωμα και ακαδημαϊκές διακρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί σημαντικό κέντρο Καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος  για τη συνεργασία που έχουμε ήδη συνάψει για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που όχι μόνο εκπαιδεύουν την νέα γενιά επιστημόνων αλλά αποτελούν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Α. Κατσανιώτης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, Βουλευτές, ο Μητροπολίτης Πατρών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Πρυτάνεις άλλων Πανεπιστημίων, ο Διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών, Αντιπεριφερειάρχες, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, Δήμαρχοι άλλων Δήμων, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρώην Υπουργοί, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, ο Διοικητής του ΠΓΝΠ, η Διοικήτρια του Καραμανδανείου, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και Επιστημονικών Συλλόγων και λοιπών φορέων. Aπό την Πανεπιστημιακή Κοινότητα παρευρέθησαν πρώην Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες Σχολών, Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος, διοικητικά στελέχη και λοιπά μέλη της πόλης και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

 Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου