Εβδομαδιαίο Δελτίο Τύπου

Ημερίδα «Συζητώντας για τις Διεθνείς Κατατάξεις» Θέσεις και προβληματισμοί για τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο | 17.1.2024

17.1.2024 | Ημερίδα με θέμα: «Συζητώντας για τις Διεθνείς Κατατάξεις» Θέσεις και προβληματισμοί για τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
Το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει  Ημερίδα με θέμα: «Συζητώντας για τις Διεθνείς Κατατάξεις» Θέσεις και προβληματισμοί για τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα: 11.00 έως 16.00, στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά: https://youtube.com/live/Tx9PsDIvtuc?feature=share
Αναλυτικά το Πρόγραμμα της ημερίδας έχει αναρτηθεί στο σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/imerida-syzitontas-gia-tis-diethneis-katataxeis-theseis-kai-provlimatismoi-gia-tis-exelixeis-se-ethniko-kai-diethnes-epipedo-17-1-2024/

Διακρίσεις

• Διάκριση Ομότιμης Καθηγήτριας Τμήματος Φιλολογίας
    Η κα. Αγγελική Ράλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Αcademia Europaea), ορίστηκε μέλος του νεοσύστατου Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Επιστημών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα γλώσσας και γλωσσολογίας.
  • Διάκριση φοιτητριών Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
    Οι φοιτήτριες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων κ.κ.  Ταρσηζία Αγγελάρη και Μεταξία Τζανέτου διακρίθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού Pitching στην Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ, κατακτώντας τη 2η θέση! Η επιχειρηματική ιδέα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας της Δράσης ΜΕΤΩΝ UPatras, που τροφοδοτείται από το Orange Grove, και η ομάδα επιλέχτηκε για να παρουσιάσει την καινοτόμα ιδέα της στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της Πάτρας. Λίγα λόγια για την ιδέα: Το WinEat είναι μια πλατφόρμα για την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων που συνδέει τους καταναλωτές με επιχειρήσεις οι οποίες έχουν περίσσεια τροφίμων και τα διαθέτουν σε μειωμένη τιμή. Το έπαθλο είναι η συνέχιση της υποστήριξης από το Orange Grove. Πιο συγκεκριμένα, οι νικητές θα λάβουν 2 μήνες περαιτέρω υποστήριξη και περνάνε κατευθείαν στο στάδιο της συνέντευξης στη διαδικασία επιλογής startups για το επόμενο Incubation Programme του Orange Grove.
  • Επιτυχία Ερευνητικής Ομάδας Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων
    Η Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με συντονιστή τον Καθηγητή Αντώνη Γεωργόπουλο έλαβε, Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) με τίτλο: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ (PSO): IANOS_DSS (INTEGRATED DECISION SUPPORT SYSTEM FOR FLIGHT NETWORK OPTIMIZATION IN PSO AIR ROUTES: IANOS_DSS)».
    Η ευρεσιτεχνία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, A’ Κύκλος,  Τ1ΕΔΚ-04743, όπου συμμετείχε ενεργά το Πανεπιστήμιο Πατρών.
    Μέλη της ερευνητικής ομάδας ήταν: Καθ. Αντώνης Γεωργόπουλος- συντονιστής έργου, Αναπλ. Καθ. Παναγιώτης Πολυχρονίου -επιστημονικός υπεύθυνος, Καθ. Ιωάννης Σταματίου, Καθ. Παύλος Πέππας,  Δρ. Ελένη Παράσχη -ερευνήτρια, Δρ. Μαρία Καλογερά-ερευνήτρια
  • Βράβευση του Συντονιστή του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης
    Ο κ. Άρης Αγγελόπουλος, μέλος Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής και Συντονιστής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου βραβεύθηκε από Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης (Σ.Ε.Π.ΠΕ.) για τη συνεισφορά του ως Ομοσπονδιακός Προπονητής στις Εθνικές μας ομάδες Πετοσφαίρισης. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2023, στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα.

Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού και ανάπλασης στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών
Οι εργασίες για τον καθαρισμό του ελαιώνα στο Ρίο, με έμφαση στην ανάδειξή του, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο η κοπή και ο καθαρισμός δένδρων ανέδειξε την Πανεπιστημιούπολη του Ιδρύματος στο Κουκούλι με την αναβάθμιση του φυσικού τοπίου. Τέλος, μεταξύ των υπολοίπων τεχνικών εργασιών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα έργα «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις ανοιχτών χώρων και κατασκευή δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων στην Πανεπιστημιούπολή Πατρών» καθώς και «Παροχή υπηρεσιών συλλογής και ασφαλούς διευθέτησης ομβρίων των κτιρίων Βιολογίας-Μαθηματικού, Χημείας, Χημικών Μηχανικών και συναφείς υπηρεσίες» στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης στο Ρίο.

Επίσκεψη της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»
Στο πλαίσιο της επίσκεψης με μοναδική σκέψη στα παιδιά που νοσηλεύονται στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, η Πρυτανική Αρχή του Ιδρύματος εκπροσωπούμενη από τον Πρύτανη, Χ. Μπούρα και τους Αντιπρυτάνεις Φοιτητικής Μέριμνας, Ε. Αλμπάνη καθώς και Έρευνας και Ανάπτυξης, Π. Αβραμίδη δώρισε επιτραπέζια παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία και ένα αρμόνιο με αποκλειστικό σκοπό να δώσουν χαρά στα παιδιά κατά την παραμονή της θεραπείας τους στην Κλινική. Η παραπάνω ενέργεια υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά ότι η  κοινωνική ευθύνη είναι διαρκής προτεραιότητα της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών.

unicef

Συμμετοχή σε πρόγραμμα της UNICEF
Το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, πρόκειται να οργανώσει ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης και διαβούλευσης για μέλη του διδακτικού προσωπικού (15 και 16 Ιανουαρίου) με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού και την ένταξη του σχετικού προβληματισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα, σε συνέχεια του σχετικού μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Γραφείο της UNICEF. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα ελληνικά πανεπιστήμια με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρόμοια με αυτά που έχει δημιουργήσει η UNICEF σε άλλες χώρες. Το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης και θα υλοποιηθεί με διά ζώσης συμμετοχή. Για λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.office.com/e/JZm1CaStr2

Βιβλιογραφική βάση Μετάdata στη ΒΥΠ
Τέθηκε σε λειτουργία η βιβλιογραφική βάση μετάdata στις ψηφιακές συλλογές της ΒΚΠ. https://library.upatras.gr/digital/metadata. Πρόκειται για ένα βιβλιογραφικό εργαλείο που επιδιώκει να συγκεντρώσει τα δεδομένα (data) για τις μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων της περιόδου 1870-1974, δημοσιευμένες σε περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες, που έχουν ήδη εντοπιστεί από την έρευνα και έχουν καταγραφεί σε δημοσιευμένες ή αναρτημένες στο διαδίκτυο πηγές (μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές, δημοσιεύματα). Όλες αυτές οι μελέτες  καταχωρούνται στην βιβλιογραφία.
Η βάση δεδομένων αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα και υλοποιείται χωρίς καμία χρηματοδότηση και ο εμπλουτισμός της στηρίζεται  στην αφιλοκερδή συνεισφορά νέων ερευνητριών και ερευνητών. Προέρχεται από μια συνεργατική πρωτοβουλία ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη και στην ερευνητική ομάδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Στέσης Αθήνη από το Τμήμα Φιλολογίας.

Εξώφυλλο @UP - τεύχος 15

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού @UP
Κυκλοφόρησε το 15ο τεύχος του περιοδικού του Πανεπιστημίου Πατρών @UP. Μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/wp-content/uploads/2023/12/@up15.pdf
Tο περιοδικό είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στέλνουν τη συνεργασία τους στο newsletter@upatras.gr

Τιμητικός τόμος με τίτλο: Γέρα: Studies in honor of Professor Menelaos Christopoulos, Classics@ 25
Κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά στο Classics@ του Center for Hellenic Studies, Harvard University, ο τιμητικός τόμος για τον Μενέλαο Χριστόπουλο, ο οποίος αφυπηρέτησε από το Τμήμα Φιλολογίας το καλοκαίρι του 2023. Ο τόμος έχει τίτλο: «Γέρα: Studies in honor of Professor Menelaos Christopoulos» και αποτελεί τη συνέχεια του Διεθνούς Συνεδρίου που οργάνωσε το Εργαστήριο Μελέτης Μύθου & Θρησκείας στην Ελληνική & Ρωμαϊκή Αρχαιότητα το περασμένο καλοκαίρι προς τιμήν του Μ. Χριστόπουλου.
Ο τόμος είναι προσβάσιμος εδώ: https://classics-at.chs.harvard.edu/volume/classics25-gera-studies-in-honor-of-professor-menelaos-christopoulos/?fbclid=IwAR3uPrMMwMQQyKtbhSXeIm0w7NhKzeCc5I1gL_VmjZucjZkliTsqwfwC1OQ
Ο τόμος αποτελείται από 36 πρωτότυπες μελέτες, που εκπόνησαν ειδικά για την περίσταση αυτή ισάριθμοι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ανάρτηση Κανονισμού Ακαδημαϊκής Λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Βήματος Διαλόγου του Πανεπιστημίου Πατρών
Στον παρακάτω σύνδεσμο έχει αναρτηθεί η υπ’ αριθμ. 99763/28-12-2023 απόφαση της υπ’ αριθμ. 226/20-12-2023 έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου, σχετικά με την έγκριση του Κανονισμού Ακαδημαϊκής Λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Βήματος Διαλόγου του Πανεπιστημίου Πατρών: https://www.upatras.gr/upatras/legislation/ (Το Πανεπιστήμιο → Νομοθεσία → Άλλοι Κανονισμοί Πανεπιστημίου Πατρών)

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμπλήρωση της Επιτροπής Υλοποίησης Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών με Πόλη – Περιφέρεια
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην υπ’ αριθμ. 226/20.12.2023 έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε να απευθύνει στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμπλήρωση της Επιτροπής Υλοποίησης Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών με Πόλη – Περιφέρεια.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου του Πανεπιστημίου Πατρών eprotocol@upatras.gr (Υπεύθυνη κ. Ε. Κουζέλη, τηλ. 2610-996628) αίτηση  υποψηφιότητας, από την 3η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και ώρα 15:00 μ.μ.

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

• Τιμητική Εκδήλωση «Τα Πρόσωπα της Χρονιάς 2023»
    Διοργάνωση: Εφημερίδα Πελοπόννησος
    13.1.2024
    Περισσότερα: https://www.prosopaxronias.gr/

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.confer.upatras.gr/

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας
Καλή και Δημιουργική Νέα Χρονιά!

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης
Τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης:
11771

Λειτουργεί επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.

Φύλαξη Πανεπιστημίου Πατρών: 6978188881, 6978188882 – Κλήση από εντός και εκτός νομού Αχαΐας

ΒΛΑΒΕΣ: 2610 996666, 6978188888

Στέγαση: 2610962180
Φοιτητική Εστία Πατρών (Ρίο): 2610992360, fep@upatras.gr
Φοιτητική Εστία Πατρών (Κουκούλι): 2610962942-41
Φοιτητική Εστία Αγρινίου: 2641074169
Φοιτητική Εστία Μεσολογγίου: 2631058257

Σίτιση (Ρίο): 2610997976, 2610997956, 2610997977
Σίτιση (Κουκούλι): 2610962941
Σίτιση (Αγρίνιο): 2641074169
Σίτιση (Μεσολόγγι): 2631058257, 2631058421

Πυρασφάλεια: Πυροσβεστική στο 199

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Πληροφορίες: 2610996683
Κλητήρες Πρυτανείας: 2610996681
Γραμματεία Πρυτανείας: 2610997993, 2610996605, 2610996608, 2610969055
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων: 2610996611, 2610996695, 2610969027
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων: 2610969029, 2610969036, 2610996610, 2610997987, 2610996613
Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών: 2610996734
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο: 2610997755
ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ: 2610997851, 2610997841
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης: 2610969621
Τεχνικός Ασφαλείας: 2610996835
Ιατρός Εργασίας: 2610962195

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Λογότυπο εφαρμογής "my.upatras"Εφαρμογή my.upatras.gr: https://my.upatras.gr/
Επίσημη Ιστοσελίδα Πανεπιστήμιου Πατρών: https://www.upatras.gr/
Υπηρεσίες Τηλεματικής Πανεπιστημίου Πατρών: https://www.upnet.gr/
Σύστημα συχνών ερωτήσεων και πληροφόρησης «Αθηνά»: https://athena.upatras.gr/
Υπηρεσία δεδομένων αιθουσιολογίου του Πανεπιστημίου Πατρών: https://campus.upatras.gr
Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρώνhttps://alumni.upatras.gr/

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

page: https://www.facebook.com/upatras/

Facebook alumni: https://www.facebook.com/upatrasalumni/
Χ (Twitter) account: https://twitter.com/upatras
Instagram account: https://www.instagram.com/upatras/
YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UCnrADx55JNX5T9wNGWHbAPg/
Linkedin: https://gr.linkedin.com/school/university-of-patras/

—–

Λογότυπο-Alumni
Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρών
Κάνε την εγγραφή σου τώρα!

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου