Εβδομαδιαίο Δελτίο Τύπου

Το σύστημα κατάταξης Times Higher Education World University Rankings

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων 2024 World University Rankings της Times Higher Education. Το Πανεπιστήμιο Πατρών επιστρέφει στα 1000 πρώτα ιδρύματα, μεταξύ 1904, στις θέσεις 801-1000, ενώ είναι πέμπτο μεταξύ των 16 ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετείχαν φέτος. Ιδιαίτερα αξιόλογες ήταν οι επιδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στον τομέα της ποιότητας της έρευνας (Research Quality) και στη διασύνδεσή του με τη βιομηχανία (Industry). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ιδρυμάτων που αξιολογούνται από το Times Higer Education αυξάνεται σε ετήσια βάση δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκονται στα 1000 πρώτα της λίστας κατάταξης είναι:
501–600 Πανεπιστήμιο Κρήτης
501–600 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
601–800 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
601–800 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
801–1000 Πανεπιστήμιο Πατρών
801–1000 Πανεπιστήμιο Αιγαίου
801–1000 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
801–1000 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το σύστημα κατάταξης Times Higher Education World University Rankings επιχειρεί να συγκρίνει τα πανεπιστήμια στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας, της μεταφορά γνώσης και των διεθνών τους προοπτικών. Χρησιμοποιεί πέντε κατηγορίες δεικτών: [α] διδασκαλία (μαθησιακό περιβάλλον), [β] έρευνα (μέγεθος, εισοδήματα και φήμη), [γ] έρευνα (ισχύς, αριστεία & επιρροή), [δ] διεθνείς προοπτικές (προσωπικό, φοιτητές & έρευνα) και [ε] σύνδεση με βιομηχανία (μεταφορά γνώσης).
Για την έκδοση των αποτελεσμάτων, με βάση τη νέα μεθοδολογία του, το σύστημα της THE αξιοποίησε τα δημογραφικά/στατιστικά δεδομένα του έτους 2021 και τα βιβλιομετρικά δεδομένα της πενταετίας 2018-2022.

Συνεχίζεται η 2η φάση ηλεκτρονικής εγγραφής πρωτοετών φοιτητών/τριών ακαδ. έτους 2023-24 μέχρι 12/10/2023
Κατά το διάστημα από Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 έως και την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιείται η 2η φάση της ηλεκτρονικής εγγραφής – οριστικοποίησης πρωτοετών φοιτητών ακαδ. έτους 2023-2024 στο πληροφοριακό σύστημα του Πανεπιστημίου Πατρών eggrafes.upatras.gr για φοιτητές που εγγράφονται για πρώτη φορά.
Η διαδικασία της 2ης  φάσης, περιγράφεται αναλυτικά στους συνδέσμους https://www.upatras.gr/foitites/protoeteis/ilektroniki-engrafi/ και  https://my.upatras.gr/protoeteis/


Erasmus+

Δράσεις του Erasmus+

 • Erasmus+ Κινητικότητα Διδακτικού Προσωπικού για Διδασκαλία
  Ανακοινώθηκε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων του Διδακτικού Προσωπικού του Ιδρύματός μας για κινητικότητα μέσω του Προγράμματος Erasmus+ KA131 για τη δράση της Διδασκαλίας (Staff Mobility for Teaching) στον ακόλουθο σύνδεσμο. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων:  30/10/2023
 • Erasmus+ Κινητικότητα Προσωπικού για Επιμόρφωση
  Ανακοινώθηκε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων του Προσωπικού (Διδακτικού και Διοικητικού) του Ιδρύματός μας για κινητικότητα μέσω του Προγράμματος Erasmus+ KA131 για τη δράση της Επιμόρφωσης (Staff Mobility for Training) στον ακόλουθο σύνδεσμο. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων:  30/10/2023

«ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: έναρξη παρακολούθησης πανεπιστημιακών μαθημάτων»
Τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, και με στόχο τη διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης και παράλληλα με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για αδιάλειπτη μάθηση καλωσορίζει και τους Ακροατές Πανεπιστημιακών Μαθημάτων για το χειμερινό εξάμηνο  του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024. Ο θεσμός ξεκίνησε δυναμικά και φέτος με τους Ακροατές να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον και σεβασμό για την ακαδημαϊκή γνώση όπως αυτή προσφέρεται μέσα από τα ανανεωμένα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών όλων των Τμημάτων του Ιδρύματός μας.
Συνολικά 89 ηλεκτρονικές αιτήσεις υπεβλήθησαν στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών από πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να καθίσουν για πρώτη φορά στα πανεπιστημιακά έδρανα, «να ξαναθυμηθούν» τα όσα ήδη έχουν μάθει  και να εμπλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους. Πληροφορίες για τον θεσμό του Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων διατίθενται στον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.upatras.gr/stay-tuned/akroatis-panepistimiakon-mathimaton/ του Πανεπιστημίου Παρών.

1ος Πανελλαδικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού GRCPC
Σας ανακοινώνουμε ότι ο πιο έγκριτος διαγωνισμός προγραμματισμού παγκοσμίως έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε Πανελλαδικό επίπεδο στις 13 και 14 Οκτωβρίου! Η φοιτητική ομάδα Algoforum, σε συνεργασία με τις ACM AUTh, ACM uPatras, IEEE NTUA και IEEE uPatras διοργανώνουν τον πρώτο GRCPC (Greek Collegiate Programming Contest), το Πανελλαδικό παράρτημα του ICPC, του διεθνή αλγοριθμικού-προγραμματιστικού διαγωνισμού για φοιτητές. Ο πρώτος GRCPC θα διεξαχθεί στις 13 και 14 Οκτωβρίου δια ζώσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και διαδικτυακά για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Δήλωσε συμμετοχή με την παρέα σου σε ομάδες των τριών για να λύσεις διασκεδαστικά αλγοριθμικά προβλήματα που απαιτούν δημιουργικότητα, ευρηματικότητα, προσαρμοστικότητα και ομαδικότητα! Παρακολούθησε ομιλίες σχετικά με το competitive programming και τον επαγγελματικό χώρο του τομέα από ομιλητές διεθνούς κλάσης! Οι 3 καλύτερες ομάδες από κάθε Πανεπιστήμιο θα προκριθούν στην επόμενη Ευρωπαϊκή φάση της Ρουμανίας τον Δεκέμβριο! Επιπρόσθετα, τις καλύτερες ομάδες σε Πανελλαδικό επίπεδο περιμένουν δώρα που θα ανακοινωθούν στον διαγωνισμό!
Προϋποθέσεις Συμμετοχής:
Ο GRCPC απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές τμημάτων STEM της χώρας!
Οι προϋποθέσεις πρόκρισης στις επόμενες φάσεις του ICPC είναι πιο αυστηρές και μπορείτε να τις βρείτε κατά την εγγραφή σας εδώ.
Χρήσιμες πληροφορίες:
Όλες οι πληροφορίες για τον διαγωνισμό, τους κανόνες και τους χώρους διεξαγωγής μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του διαγωνισμού και των ομιλιών! Εάν θέλεις να παρακολουθήσεις τις ομιλίες διαδικτυακά χωρίς να συμμετάσχεις στον διαγωνισμό δήλωσε εδώ.
Οι ομάδες αποτελούνται από 3 φοιτητές. Αν δεν έχεις ομάδα, μπες στο discord του διαγωνισμού για να βρεις τους συμπαίκτες σου!
Προθεσμία υποβολής δηλώσεων: 10 Οκτωβρίου και ώρα 23:59.
Δηλώστε συμμετοχή εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Ακολουθήστε την σελίδα της ομάδας του Algoforum στο facebook για ανακοινώσεις για τον διαγωνισμό. Μπείτε στο discord server του διαγωνισμού για απορίες και για να βρείτε ομάδα.

Community Partnership: Mindspace trip to San Fransisco
Ανακάλυψε την επιχειρηματικότητα στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιανουάριο του 2024. Το Mindspace επιστρέφει στην Silicon Valley για τρίτη φορά και μπορείς να είσαι κι εσύ μέρος της ομάδας. Αν σε ενδιαφέρει να ανακαλύψεις τον επιχειρηματικό κόσμο, να δικτυωθείς στην Αμερική, να ανακαλύψεις ευκαιρίες, να περιηγηθείς σε κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και να συνομιλήσεις με στελέχη μεγάλων startups και εταιριών, τότε δήλωσε το ενδιαφέρον σου στο www.mindspace.gr/trip. Μάθε περισσότερα για το ταξίδι, το κόστος του προγράμματος καθώς και τι κάναμε στα προηγούμενα ταξίδια μας στην Αμερική με ένα κλικ στην ιστοσελίδα www.mindspace.gr/trip.

 

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

 • 11o Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας «Η Οικολογία στην Ανθρωπόκαινο Εποχή»
  4 – 7.10.23

  Αναλυτικά: http://helecos11.upatras.gr/
 • Πανελλήνιο Συνέδριο ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
  5.10.2023-8.10.2023
 • Επιστημονική Συνάντηση – Επιστημονικό Συνέδριο ολοκλήρωσης έργου COOFHEA2
  5 – 6.10.23
 • Διεθνής Επιστημονική Ημερίδας «Ελληνική και Λατινική Φιλοσοφική Γραμματεία: Έρευνα αιχμής στον 21ο αιώνα»
  10.10.23
 • DeepSkly: Μετεωρολογικές, ατμοσφαιρικές και ηλιακές μετρήσεις με τη συνέργεια φυσικών μοντέλων, μεθόδων υπολογιστικής όρασης και βαθιάς μάθησης
  11.10.23
 • Συμπόσιο «Emerging and Developing Literacy. SIG Literacies: Reading,Writing and Oracies»
  11-13.10.23
 • TEDxPatras2023

Στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, θα φιλοξενηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το TEDxPatras 2023, το οποίο επιστρέφει για έβδομη φορά το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023. Το ΣΠΚ αποτελεί έναν πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης της πολιτιστικής ζωής της περιοχής.  Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει συναρπαστικές ομιλίες με διεθνείς ομιλητές, διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενδιαφέροντα Q&As και πολλές ευκαιρίες δικτύωσης και ψυχαγωγίας. Το TEDxPatras διατηρεί τη δέσμευσή του να είναι το παράθυρο για ιδέες που πρέπει να κοινοποιηθούν και να εμπνεύσουν τον κόσμο. Το ακριβές πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Μείνετε συντονισμένοι για όλα τα νεότερα που προετοιμάζει η ομάδα του TEDxPatras και ακολουθήστε την πορεία αυτή μέσα από το Facebook, το Twitter, το Instagram και το TikTok.
Λίγα λόγια για το TEDxPatras To TEDxPatras από τα τέλη του 2014 ξεκίνησε την έντονη παρουσία του στην πόλη της Πάτρας μέσα από τη σύνθεση της ομάδας και τις συνέργειες με φορείς και οργανισμούς για μια κοινή συνεισφορά. Σήμερα, η διοργάνωση εντάσσει την πόλη σε έναν παγκόσμιο χάρτη διεθνών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με έμφαση στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Το TEDxPatras υπηρετεί πιστά τον συγκεκριμένο σκοπό προσκαλώντας ομιλητές από όλο τον κόσμο να μοιραστούν από τη σκηνή του, την ιδέα ή τις ιδέες τους, την επιτυχημένη πρακτική τους, τη μεθοδολογία ή την τεχνική τους, τη γνώση, την εμπειρία και την επιστήμη τους σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει τους συμμετέχοντες να εμπνευστούν και να ενεργοποιηθούν είτε ατομικά είτε συλλογικά. Σε συνδυασμό με τις κεντρικές ομιλίες, το TEDxPatras στοχεύει στη δικτύωση του κοινού, στη δημιουργία νέων συνεργασιών, στη μεταφορά γνώσης και ιδεών καθώς και στην απόλαυση μιας μοναδικής εμπειρίας.


Περισσότερες πληροφορίες: http://www.confer.upatras.gr/


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης

Τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης: 11771
Λειτουργεί επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.

Φύλαξη Πανεπιστημίου Πατρών: 6978188881, 6978188882 – Κλήση από εντός και εκτός νομού Αχαΐας

ΒΛΑΒΕΣ: 2610 996666, 6978188888

Στέγαση: 2610962180
Φοιτητική Εστία Πατρών (Ρίο): 2610992360, fep@upatras.gr
Φοιτητική Εστία Πατρών (Κουκούλι): 2610962942-41
Φοιτητική Εστία Αγρινίου: 2641074169
Φοιτητική Εστία Μεσολογγίου: 2631058257

Σίτιση (Ρίο): 2610997976, 2610997956, 2610997977
Σίτιση (Κουκούλι): 2610962941
Σίτιση (Αγρίνιο): 2641074169
Σίτιση (Μεσολόγγι): 2631058257, 2631058421

Πυρασφάλεια: Πυροσβεστική στο 199

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Πληροφορίες: 2610996683
Κλητήρες Πρυτανείας: 2610996681
Γραμματεία Πρυτανείας: 2610997993, 2610996605, 2610996608, 2610969055
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων: 2610996611, 2610996695, 2610969027
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων: 2610969029, 2610969036, 2610996610, 2610997987, 2610996613
Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών: 2610996734
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο: 2610997755
ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ: 2610997851, 2610997841
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης: 2610969621
Τεχνικός Ασφαλείας: 2610996835
Ιατρός Εργασίας: 2610962195

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Λογότυπο εφαρμογής "my.upatras"Εφαρμογή my.upatras.gr: https://my.upatras.gr/
Επίσημη Ιστοσελίδα Πανεπιστήμιου Πατρών: https://www.upatras.gr/
Υπηρεσίες Τηλεματικής Πανεπιστημίου Πατρών: https://www.upnet.gr/
Σύστημα συχνών ερωτήσεων και πληροφόρησης «Αθηνά»: https://athena.upatras.gr/
Υπηρεσία δεδομένων αιθουσιολογίου του Πανεπιστημίου Πατρών: https://campus.upatras.gr  
Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρώνhttps://alumni.upatras.gr/

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Facebook
 page: https://www.facebook.com/upatras/

Facebook alumni: https://www.facebook.com/upatrasalumni/
Χ (Twitter) account: https://twitter.com/upatras
Instagram account: https://www.instagram.com/upatras/
YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UCnrADx55JNX5T9wNGWHbAPg/
Linkedin: https://gr.linkedin.com/school/university-of-patras/

—– 


Λογότυπο-Alumni
Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρών
Κάνε την εγγραφή σου τώρα!

https://alumni.upatras.gr/

 Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου