Χαιρετισμός Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Ι. Μπούρα προς τους πρωτοετείς φοιτήτριες/-τές

Φωτογραφία Πρύτανη Χρήστος Μπούρας

Αγαπητές/οί πρωτοετείς φοιτήτριες/ές,

Σας καλωσορίζω στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σας συγχαίρω για την επιτυχία σας.

Να είστε περήφανες και περήφανοι που θα σπουδάσετε σε ένα από τα πιο δυναμικά Πανεπιστήμια της χώρας, του οποίου το επίπεδο, σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις, είναι πολύ υψηλό. Εύχομαι η χρονιά που έρχεται να δικαιώσει τους κόπους και τις προσδοκίες σας.

Ως Πρύτανης αυτού του Πανεπιστημίου σας υπόσχομαι ότι, έχοντας ορκιστεί να υπηρετήσουμε τη γνώση και την έρευνα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εφοδιαστείτε με όσα χρειάζονται για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς μια ανταγωνιστική κοινωνία. Σε μας αναλογεί να σας παρέχουμε ανανεωμένα προγράμματα σπουδών, συνδεδεμένα με την παραγωγή και την κοινωνία και να σας καθιστούμε ικανές και ικανούς να συμμετέχετε στις διεθνείς προκλήσεις του μέλλοντος. Δική σας υποχρέωση είναι να αξιοποιείτε τις ευκαιρίες που σας δίνονται μετά αυτή την πρώτη επιτυχία σας και να μην αρκείστε στην απλή διεκπεραίωση των υποχρεώσεών σας. Η διαρκής υπέρβαση του εαυτού σας ας γίνει ο στόχος σας ώστε να φτάνετε κάθε φορά εκεί όπου δεν είχατε τολμήσει να ελπίσετε ότι μπορείτε.

Παράλληλα με τις σπουδές σας, φροντίστε την πνευματική και την αισθητική σας καλλιέργεια, κοινωνικοποιηθείτε, γνωρίστε τον πολύπλοκο και γοητευτικό Άλλο, «γίνετε αυτό που είστε», δηλαδή το μοναδικό ον που θα μπορεί να αποφασίζει «το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι» μετά λόγου γνώσεως, όπως μας δίδαξε ο Αλεξανδρινός∙ που σημαίνει να συναινείτε, να απορρίπτετε, να καταφάσκετε, να αρνείσθε, για λογαριασμό σας και μόνο. Μ’ άλλα λόγια, αυτή είναι η φάση ζωής για τη δημιουργία ενσυνείδητων πολιτών από τη δυναμική διάδραση των οποίων μπορεί να προκύψει μια κοινωνία απαλλαγμένη από λογής παθογένειες και δυστοπικές συνθήκες. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με τις γνώσεις που θα αποκτήσετε και με τη μέθοδο που προτείνει ο Καβάφης στο ποίημά του «Δυνάμωσις», προτρέποντας τον καθένα «να αναπτυχθεί ενάρετα στη γνώσι», βγαίνοντας από το άκριτο σέβας και την υποταγή και «παραβαίνοντας την παραδεδεγμένη και ανεπαρκούσα ευθύτητα».

Αντιμετωπίστε δυναμικά τις δυσκολίες της εποχής μας ως σύγχρονες προκλήσεις της καθημερινότητας, με εγρήγορση απέναντι στα κοινά μας προβλήματα αλλά και με σεβασμό στις αξίες του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας. Μείνετε μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και φαινόμενα λαϊκισμού. Ακολουθήστε τον δρόμο της προόδου μέσω του υγιούς διαλόγου, των συγκλίσεων καθώς και των έντιμων συμβιβασμών, καταδικάζοντας με τόλμη φαινόμενα βίας οποιασδήποτε μορφής είτε λεκτικής είτε σωματικής, τα οποία ποδοπατούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Από το νέο ακαδημαϊκό έτος το Πανεπιστήμιο Πατρών προσφέρει την εφαρμογή my.upatras.gr η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του να έχουν σε ένα σημείο συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την καθημερινή τους παρουσία στο Πανεπιστήμιο και την φοίτησή τους.

Μπορείτε να συνδεθείτε με τον ιδρυματικό σας λογαριασμό (θα σας δοθεί αμέσως μετά την εγγραφή σας στο Πανεπιστήμιο Πατρών μαζί με έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και να :

  • Έχετε πρόσβαση σε χάρτες με όλα τα κτίρια, αίθουσες διδασκαλίας, wifi, κυλικεία του τμήματος σας.
  • Βρείτε πληροφορίες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς από και προς το τμήμα σας.
  • Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα μαθημάτων και της εξεταστικής του τμήματος.
  • Αναζητήσετε συχνές ερωτήσεις από όλες τις δομές του ιδρύματος.
  • Ακούσετε τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου.
  • Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα λογισμικά και τις cloud υπηρεσίες που προσφέρει δωρεάν το Πανεπιστήμιο.
  • Βρείτε συνδέσμους προς τις ιστοσελίδες των δομών του Ιδρύματος.
  • Έχετε λίστα με όλες τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
  • Ενημερωθείτε για το μενού του εστιατορίου.
  • Λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τις ανακοινώσεις του τμήματος σας.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση my.upatras.gr και έχετε τη δυνατότητα να την κατεβάσετε και στο κινητό σας τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας μέσα από τον παραπάνω σύνδεσμο και  μπορείτε να δώσετε και το παρακάτω qrcode που όταν το σκανάρετε σας οδηγεί στην εφαρμογή.

QR code για το my.upatras.gr

Επιτρέψτε μου μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε όλα τα έτη σπουδών σας. Παρακολουθείτε το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα σας δοθεί από το Πανεπιστήμιο, αμέσως μετά την εγγραφή σας, κάθε εξάμηνο να εγγράφεστε δηλώνοντας τα μαθήματα σας, να επισκέφθεστε τακτικά τον δικτυακό τόπο του τμήματος σπουδών σας και σε περίπτωση ανάγκης στη Πανεπιστημιούπολη μπορείτε να καλείτε χωρίς χρέωση το 11771.

Σας εύχομαι ένα θαυμάσιο ταξίδι όχι μόνον στον κόσμο της Εκπαίδευσης, της Παιδείας, της Γνώσης, αλλά και του Πολιτισμού. Μην ξεχάσετε ποτέ ότι αυτός που δεν έχει κάνει λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο. Μη διστάσετε στιγμή να ονειρευτείτε, μη δειλιάσετε να μοχθήσετε για τις επιθυμίες σας αλλά και μη φοβηθείτε την κάθε δυσκολία που θα εμφανισθεί στο δρόμο σας.

Εύχομαι από καρδιάς να έχουμε μια Καλή και Γόνιμη χρονιά!

Ο Πρύτανης
Χρήστος Ι. Μπούρας
Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής