Εβδομαδιαίο Δελτίο Τύπου

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ERASMUS+ για Πρακτική Άσκηση στην Ευρώπη ακαδ. έτους 2024-2025
Στο πλαίσιο της δράσης Erasmus+ για πρακτική άσκηση, ανακοινώνουμε την προκήρυξη θέσεων για το επόμενο ακαδ. έτος 2024-2025. Η προκήρυξη απευθύνεται σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Πατρών από όλους τους κύκλους σπουδών (προπτυχιακούς-μεταπτυχιακούς φοιτητές & υποψ. διδάκτορες). Η μετακίνηση θα πραγματοποιείται σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), στην Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και σε συνεργαζόμενες χώρες εκτός ΕΕ.
Η μετακίνηση θα έχει διάρκεια:
– από 2 έως 3 μήνες (μακροχρόνια κινητικότητα) και στοχεύει στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας
– από 5 έως 30 ημέρες (βραχυχρόνια κινητικότητα), η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από εικονική δραστηριότητα (εξ’ αποστάσεως) από την Ελλάδα.
Και τα δύο είδη κινητικότητας στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Erasmus+_Ευρώπη 2024-2025 από την Παρασκευή 15/03/2024 έως και την Παρασκευή 17/05/2024 (ώρα Ελλάδας 23:59).
Περισσότερα: https://www.upatras.gr/prokiryxi-erasmus-gia-praktiki-askisi-stin-evropi-akad-etous-2024-2025/

—-

Erasmus+ ΚΑ131 Staff mobility for Teaching/Training (παράταση υποβολής αιτήσεων)
Παράταση υποβολής αιτήσεων για κινητικότητες στις ακόλουθες δράσεις του Προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ131):
Α) κινητικότητα διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος για διδασκαλία σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω της δράσης Staff mobility for Teaching Assignment (STA), λαμβάνοντας την επιχορήγηση Erasmus+.  Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δουν αναλυτικά την σχετική προκήρυξη στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Β) κινητικότητα διοικητικού και διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος για επιμόρφωση μέσω της δράσης Staff mobility for Training (STT), λαμβάνοντας την επιχορήγηση Erasmus+.  Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δουν αναλυτικά την σχετική προκήρυξη στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έως και 26/03/2024.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων: τηλ. 2610 – 996610 / 969029, email: llp.outgoing@upatras.gr

—-

ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ | Πρόγραμμα «Ενίσχυση Ερευνητικών Δραστηριοτήτων» | Υποβολή Αιτήσεων
Στόχος: Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας με την προμήθεια νέου ερευνητικού εξοπλισμού ή ανταλλακτικών για την επισκευή μεγάλων ερευνητικών οργάνων. Για να υποβάλλετε αίτηση επισκεφθείτε το σύνδεσμο: https://research.upatras.gr/drasi_a_22/

—-

Banner-Alumni

Πρόγραμμα Τελετών Ορκωμοσίας Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Αποφοίτων (Μάρτιος-Απρίλιος 2024)

Οι τελετές ορκωμοσίας των Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Αποφοίτων θα διεξαχθούν ως κάτωθι:

  • Απονομή Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και Καθομολόγησης Διδακτόρων: 28-29 Μαρτίου 2024, 4-5 Απριλίου 2024.
  • Ορκωμοσίες Προπτυχιακών Αποφοίτων: 11,12,15,16,17,18,23,24,26,29 Απριλίου 2024.

Αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα των Τελετών Ορκωμοσίας και λοιπές χρήσιμες οδηγίες για την διεξαγωγή των Τελετών, μπορείτε να εντοπίσετε στους παρακάτω συνδέσμους: https://www.upatras.gr/programma-teleton-aponomis-diplomaton-metaptychiakon-kai-didaktorikon-titlon-spoudon-periodou-martiou-apriliou-2024 / και https://www.upatras.gr/programma-teleton-orkomosias-proptychiakon-apofoiton-aprilios-2024/


—-

ΣΕΓΕ: Seminar Day “Εύρεση Ερευνητικών Πόρων”29.03.2024 και ώρα 17:00
Στo πλαίσιo του 3ου κύκλου της δράσης #Her_Research, που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος – ΣΕΓΕ, μίας πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις γυναίκες που απασχολούνται ή επιθυμούν να ενταχθούν στον τομέα της έρευνας, θα πραγματοποιηθεί το δια ζώσης σεμινάριο με θέμα:  “Εύρεση Ερευνητικών Πόρων”. Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 29.3.24 στο Female Entrepreneurial Hub, (Γεωργίου Ανδρέου 56, 54627, Θεσσαλονίκη) και ώρες 17.00 – 20.00. Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.upatras.gr/sege-seminar-day-eyresi-erevnitikon-poron%e2%94%8329-03-2024-kai-ora-1700/

—-

Ronald Rand

Let It Be Art | Θεατρική παράσταση με τον Ronald Rand Θέατρο Λιθογραφείο | 31 Μαρτίου 2024
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσιάζει τον Πολιτιστικό Πρεσβευτή Καλής Θέλησης και υπότροφο του Ιδρύματος Fulbright, Ronald Rand, στην περίφημη ερμηνεία του ως Harold Clurman, «the Elder Statesman of the American Theatre», στο εμπνευσμένο σόλο έργο του, LET IT BE ART! την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, 8 μμ. στο θέατρο Λιθογραφείο (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα). Η παράσταση θα συνοδεύεται με προβολή ελληνικών υπέρτιτλων.
Ο «Ronald Rand ως Χάρολντ Κλέρμαν είναι μαγικός!» Backstage.com
Το κοινό θα ταξιδέψει ένα αξέχαστο ταξίδι, γεμάτο διασκέδαση, στη ζωή του Clurman, συναντώντας τη Stella Adler, τον Lee Strasberg, τον Stanislavsky, τον Marlon Brando, τον Aaron Copland, την Isadora Duncan και τη Jacqueline Kennedy Onassis. Ο Harold Clurman ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Αμερικής και κορυφαίος κριτικός δράματος, συνιδρυτής του διάσημου Group Theatre της δεκαετίας του 1930 και, ίσως, το πιο παθιασμένο άτομο που θα συναντήσεις ποτέ στη ζωή σου!
Βιογραφικό: Ο Ronald Rand διδάσκει υποκριτική ως επισκέπτης καθηγητής του Ιδρύματος Fulbright για έξι εβδομάδες στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει παρουσιάσει το LET IT BE ART για 24 χρόνια, σε 26 χώρες, σε τρεις Off-Broadway παραγωγές με επαινετικές κριτικές, στους Παγκόσμιους Θεατρικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και σε πάνω από εκατό θέατρα, φεστιβάλ και πανεπιστήμια. Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 100 ταινίες, με ηθοποιούς όπως οι Tom Cruise, Sean Connery, Angelica Huston και Christopher Plummer, και σκηνοθετήθηκε από τον Robert Redford στο Quiz Show. Είναι ο ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας THE SOUL OF THE AMERICAN ACTOR.
Γενική είσοδος: 7 ευρώ
Φοιτητές/ήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών: δωρεάν
Φοιτητές/ήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών και απόφοιτοι/ες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών: 5 ευρώ
Αναλυτικά: https://www.upatras.gr/let-it-be-art-theatriki-parastasi-me-ton-ronald-rand-theatro-lithografeio-31-martiou-2024/

—-

Διάκριση μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ο Καθηγητής και Προέδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Γιάννης Α. Αίσωπος ανέλαβε Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (ΑΚΣΣ) αποδεχόμενος σχετική πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κυριάκου Πιερρακάκη. Στόχος της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής είναι η ανάδειξη της ΑΚΣΣ σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο ευρύτερης σημασίας.

—-

27.3.24 |  Συνέδριο  για  τον  Εθελοντισμό  και  την  Ενεργό  Γήρανση
Στο  πλαίσιο  της  ολοκλήρωσης  του  έργου  «Αειθαλεία»: Ολιστικό  πρόγραμμα  για  τον εθελοντισμό  ατόμων  τρίτης  ηλικίας  και  την  ενεργή  συμμετοχή  τους  στα  κοινά», η ΕΛΙΞ-Προγράμματα  Εθελοντικής  Εργασίας,  ως  φορέας  υλοποίησης  και  οι  εταίροι Πανεπιστήμιο  Πατρών,  Proopsis  Consulting  S.A.  και  OTEAcademy  διοργανώνουν Συνέδριο  για  τον  Εθελοντισμό  και  την  Ενεργό  Γήρανση,  το  οποίο  θα πραγματοποιηθεί στο  Σεράφειο  του  Δήμου  Αθηναίων  (Εχελιδών  19  &  Πειραιώς 144,  Αθήνα),. την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ώρα 12.00μμ – 17.00μμ.

—-

29.3.24 | 4ο Συνέδριο «Επί Γης»
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο του «Aldemar Olympian Village» στη Σκαφιδιά Ηλείας, διοργανώνεται από την Εφημερίδα «Πατρίς» το 4ο Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης».  Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει επιστημονικό συνεργάτη το Πανεπιστήμιο Πατρών.

—-

Τελευταία νέα από τις τεχνικές εργασίες αποκατάστασης, ανακαίνισης και καθαρισμού στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών
Όπως έχει υπογραμμιστεί πολλές φορές η φοιτητική στέγαση αποτελεί σημαντικό στόχο δράσης της φοιτητικής μέριμνας και του συνόλου των προτεραιοτήτων της Πρυτανικής Αρχής του Ιδρύματος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ξεκίνησε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ένα έργο για την πλήρη ανακαίνιση 45 δωματίων στη Φοιτητική Εστία Πατρών στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου. Επίσης, η οριοθέτηση και περίφραξη της περιουσίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου Πατρών για την προστασία και ασφάλεια του Ιδρύματος συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο της εξασφάλισης των ποιοτικών υψηλών συνθηκών διαβίωσης των φοιτητριών και φοιτητών του ακαδημαϊκού ιδρύματος, τοποθετήθηκαν παγκάκια στον προαύλιο χώρο. Τέλος, το ΚΕΔΙΒΙΜ του Δημόσιου Πανεπιστημίου Πατρών αναβαθμίστηκε με την τροποποίηση και ανακαίνιση χώρων, ενώ αυτό το διάστημα κατασκευάζονται WC για ΑΜΕΑ. 

—-

Τεχνικές εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Ανοιχτών Χώρων και Κατασκευή Δικτύου Μονοπατιών και Ποδηλατοδρόμων στην  Πανεπιστημιούπολη Πατρών»
Με αποκλειστική έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στην μετέπειτα αξιοποίησή του από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, εκτός των εργασιών που εκτελούνται σε κτιριακές υποδομές του Ιδρύματος, σημειώνονται οι ακόλουθες εξωτερικές εργασίες που σχετίζονται με την εξέλιξη του έργου «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Ανοιχτών Χώρων και Κατασκευή Δικτύου Μονοπατιών και Ποδηλατοδρόμων στην  Πανεπιστημιούπολη Πατρών»:
– Εκτελούνται εργασίες κατασκευής του νέου ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου με κράσπεδα εκατέρωθεν, έμπροσθεν του Πάρκου Ειρήνης (παράλληλα και επί της οδού Οδυσσέα Ελύτη). Συγκεκριμένα εκτελούνται εργασίες διάστρωσης σκυροδέματος για την έδραση και κατόπιν τοποθέτηση των πρόχυτων κρασπέδων στο δυτικό κομμάτι του υπό κατασκευή Ποδηλατόδρομου ενώ γίνεται και προεργασία (βλύτρωμα/καλούπωμα κ.α.) για την κατασκευή των μεσαίων έγχυτων κρασπέδων στον ίδιο χώρο.
– Εκτελούνται εργασίες που αφορούν στον υπό κατασκευή ποδηλατόδρομο/πεζόδρομο στο Βόρειο μέρος του χώρου στάθμευσης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και συγκεκριμένα στην δημιουργία υπόβασης με διάστρωση υλικών (όπως γαρμπιλι, ρύζι λατομείου κλπ.), συμπύκνωση αυτών και τέλος διάστρωση με υλικό κουρασάνι.
-Εκτελούνται χωματουργικές εργασίες διάνοιξης νέου τμήματος πεζόδρομου/μονοπατιού με σκαπτικό μηχάνημα νοτιοδυτικά του Υπαίθριου Χώρου Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

—-

Εικόνα κτιρίου Βιβλιοθήκης

Ψηφιοποίηση του ιστορικού ενημερωτικού δελτίου «Το Περιοδικό»
Αναρτήθηκε στην ψηφιακή συλλογή Διογένεια το ενημερωτικό δελτίο “Το Περιοδικό”. Πρόκειται για ένα βραχύβιο περιοδικό δημοσίευμα της πανεπιστημιακής κοινότητας, το οποίο εκδόθηκε το 1987 και αποτελεί τον προάγγελο της “Πανεπιστημιακής Ενημέρωσης” και του σύγχρονου “@UP”. “Το Περιοδικό” εκδόθηκε σε τέσσερα τεύχη. Την ψηφιοποίηση και ανάρτηση των τευχών, που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέλαβαν οι φοιτητές/ριες του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Σωτήριος Αναγνώπουλος, Όλγα Καρύπη, Στυλιανή Μεσσαρίτη, Ιωάννης Περγαντής και Ασπασία Σακκάτου, στο πλαίσιο εργαστηριακού μαθήματος του Επίκουρου Καθηγητή Μάρκου Κατσιάνη.

 —-

 

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

  • Πολιτιστική Εκδήλωση «Το παραμύθι του Πήτερ Παν και της Γουέντη»
    23.3.24
  • Πολιτιστική Εκδήλωση «Ήτανε κάποτε που λες…»
    30.3.24
    Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.confer.upatras.gr/

 

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ή αλλιώς για την 21η ημέρα του Μαρτίου που έχει ταυτιστεί,
οι παρακάτω στίχοι από το ποίημα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού
εσωκλείουν τις ομορφιές που χαρίζει απλόχερα η έλευση της Άνοιξης με φόντο την εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 2024:

πρίλης μ τν ρωτα χορεύουν κα γελονε,
κι σ᾿ νθια βγαίνουν κα καρπο τόσ᾿ ρματα σ κλειονε.
Λευκ βουνάκι πρόβατα κινούμενο βελάζει
Κα μς τ θάλασσα βαθει ξαναπετειέται πάλι,
Κι᾿ λόλευκο σύσμιξε μ τ᾿ ορανο τ κάλλη.

 Κα μς τς λίμνης τ νερά, π᾿ φθασε μ᾿ σπούδα
παιξε μ τν σκιο τς γαλάζια πεταλούδα,
Πο εωδίασε τν πνο της μέσα στν γριο κρίνο·
Τ σκουληκάκι βρίσκεται σ᾿ ρα γλυκει κ᾿ κενο.

 Μάγεμα φύσις κι᾿ νειρο στν μορφι κα χάρη,
μαύρη πέτρα λόχρυση κα τ ξερ χορτάρι·
Μ χίλιες βρύσες χύνεται, μ χίλιες γλσσες κρένει:
ποιος πεθάν σήμερα χίλιες φορς πεθαίνει. () 

Διονύσιος Σολωμός – « λεύθεροι Πολιορκημένοι »

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας καθώς και στους φίλους της, Χρόνια Πολλά, Φωτεινά και Ελεύθερα!

 

—-

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης

Τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης: 11771
Λειτουργεί επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο (εντός νομού Αχαΐας). Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.

Φύλαξη Πανεπιστημίου Πατρών: 6978188881, 6978188882 – Κλήση από εντός και εκτός νομού Αχαΐας

ΒΛΑΒΕΣ: 2610 996666, 6978188888

Στέγαση: 2610962180
Φοιτητική Εστία Πατρών (Ρίο): 2610992360, fep@upatras.gr
Φοιτητική Εστία Πατρών (Κουκούλι): 2610962942-41
Φοιτητική Εστία Αγρινίου: 2641074169
Φοιτητική Εστία Μεσολογγίου: 2631058257

Σίτιση (Ρίο): 2610997976, 2610997956, 2610997977
Σίτιση (Κουκούλι): 2610962941
Σίτιση (Αγρίνιο): 2641074169
Σίτιση (Μεσολόγγι): 2631058257, 2631058421

Πυρασφάλεια: Πυροσβεστική στο 199

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Πληροφορίες: 2610996683
Κλητήρες Πρυτανείας: 2610996681
Γραμματεία Πρυτανείας: 2610997993, 2610996605, 2610996608, 2610969055
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων: 2610996611, 2610996695, 2610969027
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων: 2610969029, 2610969036, 2610996610, 2610997987, 2610996613
Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών: 2610996734
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο: 2610997755
ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ: 2610997851, 2610997841
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης: 2610969621
Τεχνικός Ασφαλείας: 2610996835
Ιατρός Εργασίας: 2610962195

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Λογότυπο εφαρμογής "my.upatras"

Εφαρμογή my.upatras.gr: https://my.upatras.gr/

Εγκαταστάσεις (Κτίρια – Αίθουσες): https://my.upatras.gr/maps/
Επίσημη Ιστοσελίδα Πανεπιστήμιου Πατρών: https://www.upatras.gr/
Υπηρεσίες Τηλεματικής Πανεπιστημίου Πατρών: https://www.upnet.gr/
Συχνές ερωτήσεις: https://my.upatras.gr/kb/
Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρώνhttps://alumni.upatras.gr/

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Facebook page: https://www.facebook.com/upatras/

Facebook alumni: https://www.facebook.com/upatrasalumni/
Χ (Twitter) account: https://twitter.com/upatras
Instagram account: https://www.instagram.com/upatras/
YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UCnrADx55JNX5T9wNGWHbAPg/
Linkedin: https://gr.linkedin.com/school/university-of-patras/

—–

 

Λογότυπο-Alumni
Ιστότοπος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Πατρών
Κάνε την εγγραφή σου τώρα!

https://alumni.upatras.gr/

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου

 

Για τη δημοσίευση δράσεων, εκδηλώσεων, διακρίσεων κλπ. του τμήματος ή της υπηρεσίας σας στα Δελτία Τύπου του Πανεπιστημίου Πατρών,
μπορείτε να αποστέλλετε σχετικό ενημερωτικό υλικό στο Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου (e-mail: press@upatras.gr)