Δελτίο Τύπου | Welcome to UP 2023: Από τον Παλαμά στον Τζέιμς Τζόις | Εκπτώσεις στη διαμονή από το Moxy Patra Marina | To «Welcome to UP 2023» …πάει θέατρο σε Πάτρα και Αγρίνιο και «συναντά» τον Ιονέσκο και τον Μπρεχτ

“Welcome to UP 2023”

Από τον Παλαμά στον Τζέιμς Τζόις
Στο πλαίσιο του Welcome to UP 2023το  Πανεπιστήμιο  Πατρών και η Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ο Παλαμάς στην Εκπαίδευση». Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί  ξενάγηση και ομιλίες από τους/τις: Ευριπίδη Γαραντούδη, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, Δέσποινα Δούκα, Δρ. Φιλολογίας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά», Θεοχαρούλα Νιφτανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Π.Π., Δώρα Μέντη, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ. Την ημερίδα θα συντονίζει η Άννα – Μαρίνα Κατσιγιάννη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής  και Συγκριτικής Φιλολογίας). Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου  από  τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι στην Στέγη Γραμμάτων ”Κωστής Παλαμάς”. Παράλληλα, το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ) παρουσιάζει  ένα σχέδιο «εικονικής πραγματικότητας» για τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις.
Ομιλητές/τριες: Κατερίνα Κωστίου (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας), Άρης Μαραγκόπουλος (Συγγραφέας) «Αγαπημένο μου Βρωμοδουβλίνο»: γιατί διαβάζουμε τον «Οδυσσέα» του Τζόις σήμερα;

Εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας: Θάνος Μακρής (Δημιουργός Ψηφιακών Παιχνιδιών, απόφοιτος Τμήματος Φιλολογίας -Μ.Α. Digital Humanities). Στις 18/10 στο «Πολύεδρο», από τις 16.00 έως 18.00.

 

Το WELCOME to UP 2023 έρχεται και φέρνει προσφορές για τους νέους φοιτητές- Εκπτώσεις στη διαμονή από το Moxy Patra Marina
To Welcome to UP 2023, το Φεστιβάλ Υποδοχής Νέων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επιστρέφει στις 18 Οκτωβρίου και για πέντε ημέρες με πλήθος εκδηλώσεων σε τρεις πόλεις (Πάτρα, Μεσολόγγι και Αγρίνιο), αλλά και με πολλές εκπλήξεις και προκλήσεις, για τους χιλιάδες νεοεισερχόμενους φοιτητές. Το Welcome to UP 2023, διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας, καθώς και με τη συνεργασία των Δήμων Πατρέων, Αγρινίου και Μεσολογγίου και την πολύτιμη συνεισφορά των χορηγών του.
Από τους διοργανωτές καταβάλλεται προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διευκόλυνση των νέων φοιτητών της πόλης σε ό,τι αφορά  την εξυπηρέτηση και τη διαμονή τους. Στο πλαίσιο αυτό, το ξενοδοχείο Moxy Patra Marina στην Πάτρα προσφέρει σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους διαμονή με έκπτωση 15% στην καλύτερη ημερήσια τιμή και 10% έκπτωση στις καταναλώσεις των επισιτιστικών τμημάτων. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να  επικοινωνούν με το τμήμα κρατήσεων του ξενοδοχείου στο τηλέφωνο 261 440 9400.

 

To «Welcome to UP 2023» …πάει θέατρο σε Πάτρα και Αγρίνιο και «συναντά» τον Ιονέσκο και τον Μπρεχτ
Με ελεύθερη είσοδο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών
To «Welcome to UP 2023», το μεγάλο Φεστιβάλ Υποδοχής Νέων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πάει  θέατρο και «συναντά» τον Ιονέσκο και τον Μπρέχτ σε Πάτρα και Αγρίνιο, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με το έργο των κορυφαίων θεατρικών συγγραφέων, με ελεύθερη είσοδο.
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ- «ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ»
Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συμμετέχει στο Φεστιβάλ με την παράσταση «Το μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο από την Δραματική Σχολή και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών θα έχουν τη δυνατότητα στις 20/10 και 22/10 και ώρα 20.00 να την παρακολουθήσουν, με ελεύθερη είσοδο στο Θέατρο Μπάρρυ.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε διδασκαλία – σκηνοθεσία Γιώργου Ζαμπουλάκη, με τους ηθοποιούς Μαριλένα Σεφτελή και Γιάννη Παναγόπουλο.
Σε μια εποχή που η αποσάθρωση της κοινωνίας παράγει συνεχώς βία και οι πολιτικοκοινωνικές συνθήκες επιτρέπουν την ανάπτυξη του φασισμού «Το Μάθημα» του Ιονέσκο είναι ένα εξαίρετο υλικό, -θαυμάσιο δείγμα του θεάτρου του παραλόγου – για να ανοίξει η συζήτηση, πάντα μέσω της Τέχνης, για θέματα όπως η έλλειψη επικοινωνίας, η αποδοχή της διαφορετικής άποψης, ο σεβασμός του διαφορετικού τρόπου σκέψης, το χάσμα των γενεών κ.α.

Λίγα λόγια για το έργο:
Ένας ηλικιωμένος καθηγητής, παραδίδει μαθήματα Γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας σε νεαρές κοπέλες. Απαιτεί μέσω της γνώσης την πλήρη υποταγή της μαθήτριας. Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι που δεν επικοινωνούν. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

Λίγα λόγια για συγγραφέα
Ο Ευγένιος Ιονέσκο είναι Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας, από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου. Έργα του είναι: Οι καρέκλες, ο Ρινόκερος, Δολοφόνος χωρίς αμοιβή, το Μάθημα, η Φαλακρή τραγουδίστρια. 

(Φωτογραφίες: Ασημίνα Χριστοπούλου)
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΠΑΤΡΩΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΫΝΕΡ
Το ΔHEE. Αγρινίου και η Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αγρινίου- Πατρών, παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Welcome to UP 2023, με ελεύθερη είσοδο για τους φοιτητές, την παράσταση  «Ιστορίες του κυρίου Κόυνερ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Πρόκειται για μικρά, αλλά λαμπρά δείγματα πεζού λόγου που αποτυπώνουν πυκνά την κοινωνική κριτική του Μπρεχτ, αλλά και την ηθική του διδαχή. Η παράσταση για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών θα δοθεί στις 20/10 στο Αγρίνιο. Το ΔH.ΠE.ΘE. Αγρινίου και η Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αγρινίου- Πατρών, συνεργάζονται για 17η  συνεχή χρονιά. Η συγκεκριμένη παράσταση μάλιστα συμμετείχε και στην 17η Διεθνή Πανεπιστημιάδα Φοιτητικού Θεάτρου του ΔH.ΠE.ΘE. Σερρών.
Παίζουν: Ταρσηζία Αγγελάρη, Κωνσταντίνος Αγιασώτης, Ιάκωβος Αποστόλου  Βασίλης Γκιτάκος, Νίκη Ζαχαριάδη, Νεφέλη Ίσαρη, Παναγιώτης Καλογερόπουλος, Σοφία Καραχάλιου, Αποστόλης Κίτσιος, Στέλλα Λαδάκη,  Άννα Λεντούδη, Βάνα Μακρά, Γιώργος Μουσμουλίδης, Νίκη Μπερερή, Καλλιόπη Νικήτα Καττιάννα Ντελοπούλου, Μαρία Παπαγεωργάκη, Δήμητρα Τσουμάνη, Ιωάννα- Μαρία Φαρμάκη, Φωτεινή Φράγκου, Βασίλης Ψάλτης.
σκηνοθεσία: ΚΑΤΙΑ ΖΑΡΚΑΔΑ
κοστούμια: η ομάδα
φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ζωντανή μουσική: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΤΑΚΟΣ
βοηθός σκηνοθέτη: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ

Λίγα λόγια για το έργο:
Οι «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΫΝΕΡ» άρχισαν να γράφονται το 1927 και τελείωσαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, λίγο πριν από το θάνατο του Μπρεχτ. Είναι μικρά αλλά λαμπρά δείγματα πεζού λόγου που αποτυπώνουν πυκνά την κοινωνική κριτική του Μπρεχτ, αλλά και την ηθική του διδαχή. Ο ήρωάς τους είναι πολυσήμαντος: το όνομά του (Keuner) πλησιάζει υπαινικτικά τη λέξη Keiner (κανένας). Τα πεζά του Μπρεχτ δείχνουν τη συμπεριφορά του ατόμου, του κ. Κόυνερ, απέναντι σε φαινόμενα της καθημερινής ζωής και τις αντιδράσεις του απέναντι σε καθιερωμένες καταστάσεις

Η ιστορία της  Θεατρικής Ομάδας Πανεπιστημιακών Τμημάτων
Το «Welcome to UP 2023»,  διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας καθώς και με τη συνεργασία των Δήμων Πατρέων, Αγρινίου και Μεσολογγίου και την πολύτιμη συνεισφορά των χορηγών του.

 

Όλες οι πληροφορίες για το Φεστιβάλ, στο site του Φεστιβάλ: welcometoup.upatras.gr