Δελτίο Τύπου

Υπεγράφη σήμερα συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών και του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου με Κινεζικά Πανεπιστήμια στην  Εναρκτήρια εκδήλωση “Ελληνοκινεζική Συνεργασία για την Ανώτατη Εκπαίδευση”
Σημαντική διμερής συμφωνία Ελληνοκινεζικής Συνεργασίας για την Ανώτατη Εκπαίδευση υπεγράφη σε διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα Πέμπτη  21 Οκτωβρίου 2021, με την οποία ανοίγει ένα νέο  κεφάλαιο για το Πανεπιστήμιο Πατρών και  την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά στη συνεργασία μιας σειράς εκπαιδευτικών δράσεων με επίκεντρο ανταλλαγές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών Πανεπιστημίων,  συνεργασία σε ερευνητικά Προγράμματα, μεικτά προγράμματα σπουδών, θερινά σχολεία  κ.α γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα, ότι η Πρυτανική Αρχή  επεκτείνει την εξωστρέφεια του Πανεπιστήμιο Πατρών με διεθνείς συνεργασίες.


Μετείχαν Υπουργός και  Υφυπουργός του Υπ. Παιδείας κ.κ. Ν. Κεραμέως, Α. Συρίγος,  ο
Πρόεδρος Dr. LIU Limin, (CEAIE), πρέσβεις και Πρυτάνεις
Ειδικότερα στην εναρκτήρια εκδήλωση,  στην οποία μετείχαν η Υπουργός και ο Υφυπουργός του Υπ. Παιδείας  κ.κ. Νίκη Κεραμέως και Άγγελος Συρίγος με τον αντίστοιχο Φορέα της Κίνας CEAIE, τον Πρόεδρο Dr. LIU Limin, (CEAIE)  με  παρουσία των πρέσβεων σε Ελλάδα και Κίνα κ.κ.  XIAO Junzheng και  Γεώργιο Ηλιόπουλο καθώς και εκπροσώπων  της Ανώτατης Εκπαίδευσης των δύο χωρών,  έγινε και από κοινού δήλωση σύστασης Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ελληνο Κινεζική συνεργασία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ υπεγράφησαν επισήμως σύμφωνα συνεργασίας των κάτωθι Πανεπιστημίων:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Πανεπιστήμιο  Shandong Agricultural
Πανεπιστήμιο Πατρών με το  Fujian University of Technology

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι: Mr. Jun Fang, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, International Cooperation and Exchanges, Υπουργείο Παιδείας της Κίνας και κ. Παναγιώτης Πασσάς, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με θέμα την  ενδυνάμωση των Σινο-Ελληνικών συνεργασιών μίλησαν οι: Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Αιγαίου και  ο Καθηγητής  Gang Zhao, Αντιπρόεδρος,  του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Foreign Studies.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσώπησε ο Πρύτανης, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας και  ο Αντιπρύτανης Καθηγητής  Διονύσης Μαντζαβίνος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των κ.κ. Απόστολου  Δημητρόπουλου, Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Καθηγητή  Nuo Jin, Προέδρου του  Συμβουλίου, Renmin University of China.

Πρύτανης Χ. Μπούρας: «Διεθνής προβολή του Πανεπιστημίου η υπογραφή της συμφωνίας»
Σε δήλωσή του ο Πρύτανης, Καθηγητής  Χρήστος Μπούρας, υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας με το Fujian University of Technology, ενισχύει την εξωστρέφεια και τη διεθνή προβολή του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και της χώρας γενικότερα, σε επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο.


Ιδρύεται το πρώτο Κινεζο-Ελληνικό Ινστιτούτο Διδασκαλίας, σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με το 
Fujian University of Technology, Fuzhou, με τίτλο:«Patras International Engineering Institute (PIEI), Fujian University of Technology» με Έλληνες διδάσκοντες
Ιδρύεται το πρώτο Σινο-Ελληνικό Ινστιτούτο Διδασκαλίας, ως προϊόν  συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το Fujian University of Technology. Τα δύο Πανεπιστήμια υπέγραψαν Μνημόνιο Διμερούς Συνεργασίας (MoU), τον Ιούλιο 2021, με  αποτέλεσμα την Ίδρυση του Ινστιτούτου «Patras International Engineering Institute (PIEI), Fujian University of Technology» για την περαιτέρω προώθηση της ολοκληρωμένης συνεργασίας στην εκπαίδευση φοιτητών, την Ακαδημαϊκή έρευνα, την  ανάπτυξη προσωπικού και την Πολιτιστική έρευνα βασισμένη σε φιλικές διαβουλεύσεις και ενεργές ανταλλαγές.
Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει τέσσερα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών πλήρους φοίτησης, 1. Civil Engineering, 2. Mechanical Design, Manufacturing and Automation, 3. Electrical Engineering and Automation, 4. Informatics and Computing Science, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Συντονιστής της ελληνικής πλευράς είναι ο Καθηγητής κ. Διονύσιος Μαντζαβίνος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων. Στην  Επιτροπή Διοίκησης του Ινστιτούτου μετέχουν οι Καθηγητές: Νικόλαος Αβούρης, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής, Ευστράτιος Γαλλόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Οδυσσέας Κουφοπαύλου, Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Βασίλειος Κωστόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
Ο κύριος στόχος αυτής της συμφωνίας είναι να ενεργοποιήσει τη διεθνή εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας, της συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους, για την εισαγωγή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης από την Ελλάδα στην Κίνα και να εκπαιδεύσει άριστους Κινέζους φοιτητές στα επιστημονικά πεδία της Μηχανικής.
Το Ινστιτούτο θα έχει ως φυσική έδρα το Fujian University of Technology. Η εισαγωγή των νέων φοιτητών προγραμματίζεται να ξεκινήσει από το ακαδ. έτος 2022-2023. Τα προγράμματα σπουδών σχεδιάζονται από κοινού με τα αντίστοιχα Τμήματα των δύο Ιδρυμάτων, ενώ μεγάλη βάση δίνεται στο γεγονός, η διδασκαλία των μαθημάτων που ευρίσκονται στο κέντρο των αντίστοιχων επιστημών να πραγματοποιείται από Έλληνες διδάσκοντες.

 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου