SUMMER SCHOOL 2024, 17-21/06/2024

Αγαπητοί γονείς,
Το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Πατρών, διοργανώνει Θερινά Σχολεία (SUMMER SCHOOLS) σε συνεργασία με Εργαστήρια Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών 17-21/6/2024.
Οι συνεργασίες αυτές αφορούν στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου, δημοσίων και ιδιωτικών Σχολείων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις ερευνητικές ομάδες εργασίας των διαφόρων Ερευνητικών Κέντρων και Εργαστηρίων.
Οι συνεργασίες αυτές αποσκοπούν στην διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών και την εξοικείωσή τους με τις ερευνητικές δραστηριότητες, που εκπονούνται στα διάφορα ερευνητικά κέντρα, και οι περισσότερες θα επισφραγίζονται με ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, την οποία οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των συγκεκριμένων Εργαστηρίων και Προγραμμάτων θα δίνουν σε κάθε μαθητή που συμμετείχε.
Σε ειδική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2024 στην Εστία Επιστημών στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις των μαθητών που συμμετείχαν στα Θερινά Σχολεία σε συνεργασία με τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών ή με τα Ερευνητικά Κέντρα.
Έτσι, οι συμμετέχοντες μαθητές θα ενημερωθούν και θα αποκτήσουν εμπειρίες σε διάφορους τομείς της γνώσης προκειμένου να διαμορφώσουν τα ασφαλή εκείνα κριτήρια ώστε να προβούν σε μελλοντικές επιστημονικές επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία των Αρσακείων Σχολείων Πατρών αναφέρεται στα εξής Ερευνητικά Κέντρα και Εργαστήρια:

Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών
Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού (LMS)
Υπεύθυνος Καθηγητής Θερινού Προγράμματος: Δημήτριος Μούρτζης.
Το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού είναι προσανατολισμένο στην έρευνα και την ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών πεδίων αιχμής. Το LMS έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το CEU και ευρωπαϊκών βιομηχανικών εταίρων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία με την ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς και με μια σειρά από “hi-tech” επιχειρήσεις. Το LMS είναι υπό τη διεύθυνση και τον τεχνικό συντονισμό του Αν. Καθηγητή Δημήτριου Μούρτζη. Είναι οργανωμένο σε τρεις διαφορετικούς τομείς:

  • Διαδικασίες Παραγωγής, Μοντελοποίηση και Ενεργειακή Απόδοση.
  • Ρομπότ, Αυτοματισμοί και Εικονική Πραγματικότητα στη Βιομηχανία
  • Συστήματα Παραγωγής

http://www.lms.mech.upatras.gr/
Το Θερινό Σχολείο θα διαρκέσει 1 εβδομάδα και θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 15 μαθητές.

Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών
Υπεύθυνοι Καθηγητές Θερινού Προγράμματος: Γεώργιος A. Σπυρούλιας, Φωτεινή Λάμαρη.
Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, δραστηριοποιείται στη διαμορφωτική μελέτη πρωτεϊνικών, εν δυνάμει φαρμακευτικών, στόχων μέσω της φασματοσκοπίας βιομοριακού, πολυδιάστατου και πολυπυρηνικού μαγνητικού συντονισμού σε διάλυμα. Στο εργαστήριο οι μαθητές θα συμμετέχουν ενεργά και θα δραστηριοποιηθούν στην εφαρμογή μεθόδων Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας για την παρασκευή, απομόνωση κι εμπλουτισμό με ισότοπα (μη-ραδιενεργά) άνθρακα (13C ενσωματωμένου στη γλυκόζη) και αζώτου (15Ν ενσωματωμένο σε άλατα αμμωνίου), πρωτεϊνικών δειγμάτων. Επιπροσθέτως, θα ασχοληθούν με το φυσικοχημικό τους χαρακτηρισμό, μέσω σύγχρονων μεθόδων βιοφυσικής, και θα μελετήσουν τα δομικά τους χαρακτηριστικά μέσω της απεικόνισης τρισδιάστατων πρωτεϊνικών δομών αλλά και  συμπλεγμάτων τους. Επίσης, θα εξερευνήσουν τις βιολογικές τους ιδιότητές, την « επικοινωνία », μέσω της αλληλεπίδρασής τους, με άλλα βιομόρια, καθώς και την ανταπόκρισή τους σε γνωστές ή υπό ανάπτυξη φαρμακευτικές ουσίες με τη χρήση σύγχρονου ερευνητικού εξοπλισμού Φασματοσκοπίας NMR και μεθόδων υπολογιστικής βιολογίας.
http://bionmr.upatras.gr/
http://excellence.minedu.gov.gr/draseis/listing/103-spectroscopy
Το εργαστήριο Χημείας Φυσικών Προϊόντων του τμήματος Φαρμακευτικής εξειδικεύεται στα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά με εξειδίκευση στο γένος Crocus και στις γλυκοζαμινογλυκάνες. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται απομόνωση και δομικός χαρακτηρισμός με έμφαση στους πολυσακχαρίτες: Μελέτες δομής-λειτουργίας των βιομορίων, ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων (τριχοειδής ηλεκτροφόρηση, HPLC) για τον προσδιορισμό φυσικών προϊόντων σε βιολογικά δείγματα. In vitro και in vivo αξιολόγηση των βιολογικών ιδιοτήτων με έμφαση στα ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Το Θερινό Σχολείο θα διαρκέσει 1 εβδομάδα και θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 μαθητές.

Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής (CEID) του Πανεπιστημίου Πατρών
Εργαστήριο “Ποιότητας Λογισμικού και Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή”
Υπεύθυνος Καθηγητής Θερινού Προγράμματος: Μιχαήλ Ξένος
Το εργαστήριο Ποιότητας Λογισμικού και Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή λειτουργεί από το 2017 στο νέο κτήριο του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής (CEID) του Πανεπιστημίου Πατρών (ισόγειο, πτέρυγα Β). Το εργαστήριο ασχολείται με θέματα ποιότητας λογισμικού (τεχνικές ελέγχου κώδικα, μετρικές ποιότητα κώδικα, κτλ.) και θέματα αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή (χρήση eye-tracking ή φυσιολογικών σημάτων για εντοπισμό προβλημάτων αλληλεπίδρασης, αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ, αλληλεπίδραση ανθρώπου-drone, κτλ.). Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του εργαστηρίου στο https://sqlab.ceid.upatras.gr/.
Οι μαθητές αρχικά θα παρακολουθήσουν ένα σύντομο πρόγραμμα ενημέρωσης για το θέματα που θεραπεύει το εργαστήριο και μετά θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες που θα αφορούν σύγχρονα θέματα αλληλεπίδρασης (π.χ. εξομοίωση πτήσης drone, αλληλεπίδραση με εικονικούς κόσμους, χρήση VR γυαλιών) στους χώρους του εργαστηρίου. Οι δραστηριότητες θα προσδιοριστούν επακριβώς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Το Θερινό Σχολείο θα διαρκέσει 1 εβδομάδα και θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 10 μαθητές.

Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Τομέας Γενετικής Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης
Ερευνητικός χώρος:
Υπεύθυνος Καθηγητής Θερινού Προγράμματος: Κωνσταντίνος Μπαταριάς
Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Τομέας Γενετικής Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης
Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γενετικής & Γενετικής Βελτίωσης
Υπεύθυνος Καθηγητής Θερινού Προγράμματος: Κωνσταντίνος Μπαταργιάς
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ερευνητικής ομάδας εστιάζονται στην Εφαρμοσμένη Πληθυσμιακή Γενετική Υδρόβιων Οργανισμών με δυο κύριες κατευθύνσεις: (α) την Ποσοτική Γενετική & Γενετική Βελτίωση Ιχθύων και (β) την Πληθυσμιακή Γενετική Δομή & Διατήρηση Γενετικής βιοποικιλότητας υδρόβιων ειδών με έμφαση στα οικοσυστήματα λιμνοθαλασσών.
Η 1η κατεύθυνση αφορά στη γενετική ανάλυση (γενετική αρχιτεκτονική και χαρτογράφηση γονιδιωμάτων) οικονομικά σημαντικών ποσοτικών χαρακτήρων που είναι στόχοι γενετικής βελτίωσης (αύξηση, ποιότητα σάρκας, ποσοστό λίπους, ανθεκτικότητα σε ασθένειες κ.λ.π.), συμμετέχοντας σε πολλά ερευνητικά προγράμματα καθώς και ιδιωτικά προγράμματα βιομηχανικών εταίρων.
Η 2η κατεύθυνση αφορά στην εφαρμογή μοριακών δεικτών για την διερεύνηση της γενετικής ποικιλότητας υδρόβιων ειδών, τη βιώσιμη γενετική διαχείριση τους μέσω της μελέτης της επίδρασης βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων στην πληθυσμιακή δομή και γονιδιακή ροή, με έμφαση στα λιμνοθαλάσσια οικοσυστήματα.
Στα πλαίσια της 2ης κατεύθυνσης, οι μαθητές αρχικά θα ξεναγηθούν στις υποδομές και εξοπλισμό του εργαστηρίου ώστε να πάρουν μια εικόνα της οργανολογίας ενός εργαστηρίου Γενετικής ανάλυσης. Στη συνέχεια θα συμμετέχουν ενεργά στην ανίχνευση και επιβεβαίωση ύπαρξης εισβολικών ειδών στις Ελληνικές θάλασσες, τα οποία αποτελούν σημαντική και πραγματική απειλή λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα γίνει με διαδικασίες και μεθοδολογίες Μοριακής Γενετικής (απομόνωση DNA, PCR, οπτικοποίηση του DNA μέσω ηλεκτροφόρησης, μοριακή μηχανική με χρήση περιοριστικών ενζύμων, αναζήτηση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων γονιδιωμάτων).
Το Θερινό Σχολείο θα διαρκέσει 1 εβδομάδα και θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 10 μαθητές.

Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών
Διατμηματικό πρόγραμμα Θερινού Σχολείου «Ιστορία και Άνθρωπος»
Υπεύθυνος Καθηγητής: Μιχάλης Παρούσης, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Επιμέρους θεματικές:

  • Γιατί η ιστορία ως ανθρωπιστική επιστήμη; Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
  • Η ιστορία ως αφήγημα, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
  • Η ιστορία ως δράμα, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών
  • Η φιλοσοφία της ιστορίας, Τμήμα Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών

Το Θερινό Σχολείο θα διαρκέσει 1 εβδομάδα και θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 20 μαθητές.

*Μετακίνηση
Καθημερινά το πρωί, θα αναχωρεί λεωφορείο από το κέντρο της πόλης (από την πλατεία Τριών Συμμάχων προς το Πανεπιστήμιο Πατρών) και θα επιστρέφει το μεσημέρι μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Το κόστος μετακίνησης θα καθοριστεί με βάση τον αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών.

*Απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή ενός ικανού αριθμού μαθητών.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://forms.gle/cpkQPhWiL6K87CJ58

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Πληροφορίες
Μάνος Πετράκης
Φυσικός, PhD
Διευθυντής του Αρσακείου ΓΕΛ Πατρών
Συντονιστής των Φυσικών Επιστημών της Φ.Ε.
Τηλ. 2610990350 (εσ. 504)
Κιν. 6932626349